Zoologická zahrada se chystá na zimu

Ostrava – Ostravská zoologická zahrada je na návštěvníky připravena i v zimních měsících. Zvířata přestěhovala do vyhřívaných prostor, zlevnila vstupné a zkrátila otevírací dobu. Zvířata si budou muset zvyknout i na změnu v jídelníčku. Některá z nich, například tygři nebo pandy, si zimu užívají.

I voliéra v ostravské zoo bude už brzy prázdná. Ptáci, kteří ji zatím obývají, se na zimu přestěhují do tepla. Chladné počasí a mrazy by totiž nepřežili. „Stěhování je velmi náročné, ošetřovatelé musí být opatrní a obratní, aby jim neublížili nebo něco nezlomili,“ vysvětluje mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková. V zoo instalují krmítka pro ptactvo. Dokrmovat mohou i návštěvníci. „Na zimu svážíme i kytky z areálu, aby přečkaly zimu, a dáváme je do skleníku,“ uvádí zahradník Jiří Baďura.

Některá zvířata v zoo si zimu naopak užívají. Například panda červená se v létě schovává ve stínu. Teď ji mají návštěvníci možnost vidět mnohem častěji. Stěhuje se také čáp černý. „Stejně jako jiní čápi odlétají do Afriky, náš čáp se stěhuje do pavilonu afrických zvířat,“ říká Šárka Kalousková.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Ošetřovatelé na zimu zvířatům upravují nejen voliéry a pavilony, ale také jídelníček, aby měli více energie. Doplňují se vitamíny a upravuje se světelný režim. V zimním období se mění také otevírací doba, hlavní brána se zavírá už v šestnáct hodin. Návštěvníci navíc zaplatí snížené vstupné, dospělý osmdesát, dítě padesát korun.