Opavský magistrát musí opustit roky využívaný klášter minoritů

Opava - Opavský magistrát řeší, kde bude pořádat zasedání zastupitelstva. O navrácení minoritského kláštera, v jehož gotickém sále zastupitelé doposud jednali, požádala v rámci restitucí církev.

Sněmovní sál kláštera využívalo město bezplatně, ostatní prostory sloužily Knihovně Petra Bezruče. Budovu měl ve správě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten před časem nařídil její vyklizení, a to do 1. ledna příštího roku.

„Poslední zastupitelstvo budeme mít v sále klášterní budovy 16. prosince. Kde budou další, to jsme ještě nerozhodli. Možností je více," uvedl primátor Opavy Zdeněk Jirásek. Řekl, že zatím není vyloučeno, že se město s Konventem minoritů v Opavě dohodne na dalším užívání sálu. V úvahu podle něho přichází také sál nedávno opraveného Kulturního domu Na Rybníčku či prostory Slezské univerzity Opava.

Církevní restituce
Zdroj: ČT24/iStock

Řád minoritů založil v roce 1209 František u Assisi. V českých zemích se minorité objevili o devatenáct let později. Opavský klášter se začal budovat kolem roku 1238. Z té doby se zachoval především velký gotický sál, který si oblíbilo vedení města. Kromě schůzí tam byly koncerty, taneční a jiné akce.

Minorité mají kláštery také v Praze, Brně, Jihlavě a Krnově.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)