Olomouc je ideální studentské město, myslí si zahraniční studenti

Olomouc - Zájem zahraničních studentů o studium v Olomouci rok od roku roste. Letos se jich do obou semestrů zapsalo celkem 255 – o pětadvacet víc než před dvěma lety. Nejčastěji studují právnickou nebo filozofickou fakultu a pochvalují si služby studentské organizace ESN, která se jim pobyt v Olomouci snaží zpříjemnit. „Je to velké město, ale tak akorát. Všude můžeme chodit pěšky a myslím, že po dvou měsících znám město docela dobře,“ chválí si Olomouc Francouzka Justine, která tu studuje práva.

Na právech letos studuje celkem 41 cizinců. Většina z nich si pochvaluje hlavně kvalitu výuky. „Kvalita učitelů je velice dobrá a velice vysoká,“ řekl třeba německý student filosofické fakulty Richie Kurtze. Populární je i filozofická fakulta, tu studuje dokonce přes sedmdesát cizinců. Vybírají si hlavně jazyky nebo evropská studia. Třeba Španělé nebo Portugalci zase v Olomouci nejčastěji studují medicínu. Nejvíc je na olomoucké univerzitě Poláků, studují tu ale i Mexičani, Američani, Korejci nebo Japonci.

Zahraničním studentům pomáhá v orientaci v novém městě studentská organizace ESN. Kromě toho, že jim pomáhají při příjezdu do města, berou je na nezvyklá místa. Tento týden byli třeba v protiatomovém krytu. I díky těmto akcím cizinců přibývá. Nejlepší reklamou jsou totiž dobré zkušenosti jejich kolegů.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)