Proč Ostrava? Surůvka, Dřízgová a další budou debatovat o domově

Ostrava - Antikvariát a klub Fiducia v Ostravě se zapojil do výzvy pro umělce i veřejnost, která se zabývá otázkou, kde se cítí doma a proč. Projekt s názvem Kde domov můj? vyhlásilo Centrum současného umění DOX a pořádáním diskuzí a výstav zareagovalo několik desítek institucí, klubů, občanských sdružení. Fiducia se ptá: Proč právě Ostrava?

Šéfka klubu pozvala několik výrazných osobností k debatě o tom, proč žijí v Ostravě a proč toto město považují za svůj domov. Nad tématem se bude zamýšlet výtvarník, performer a pedagog Jiří Surůvka, operní pěvkyně Eva Dřízgová-Jirušová, architekta Milena Vitoulová, dramaturg a scénárista Tomáš Vůjtek a historik architektury Martin Strakoš. „Všichni potvrdili účast. Na debatu se moc těším,“ řekla majitelka Antikvariátu a klubu Fiducia Ilona Rozehnalová, která je také zakladatelkou Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu. Dodala, že večer bude moderovat Libor Magdoň.

Otázka, kde se lidé cítí doma, jestli to je země, město, kraj, nebo už jen byt, je podle organizátorů výzvy velmi aktuální. „Pokud je představa domova tradičně spojena především s pocitem jistoty a bezpečí, lze bez nadsázky říci, že důsledkem znechucení stavem věcí veřejných se řada lidí stahuje do soukromí. Představa domova se scvrkává, motivace podílet se na utváření širšího, sdíleného domova se vytrácí,“ vysvětluje tým DOX.

Surůvka, Strakoš a další významné osobnosti ostravské kultury o tom budou hovořit ve čtvrtek večer v Antikvariátu a klubu Fiducia v centru Ostravy.

Vydáno pod