Charita v Olomouci rozváží jídlo bezdomovcům do okrajových částí města

Olomouc – Centrum Olomouce sužují bezdomovci. Přímo v historickém jádru města žebrají, povalují se a dokonce ničí zaparkovaná auta. Olomoucký magistrát chce proto přestěhovat denní centrum z Wurmovy ulice, které bezdomovcům vydává jídlo a kolem kterého se shlukují. Ani po měsících hledání však žádný vhodný objekt nenašel. Pracovníci Charity proto zakoupili auto, kterým svým klientům rozváží teplé jídlo a nápoje do okrajových částí města.

Pracovníci Charity naloží várnice s jídlem do auta a rozváží je do periferií. V centru Olomouce totiž výdej jídla bezdomovcům omezují. Na teplou polévku za pětikorunu pravidelně docházejí  i pan Jiří s panem Ivošem. Už více než dva roky bydlí ve stanové osadě bezdomovců. „Nemusíme chodit tak daleko. Já mám omrzlé nohy, tak se mi špatně chodí,“ uvádí pan Jiří. „Je to o čase. Najím se tady a můžu jít sbírat papír,“ dodává pan Ivoš.

Vystěhovat bezdomovce z historického centra Olomouce je nyní jednou z priorit olomouckého magistrátu. Nespokojení obyvatelé proti jejich setrvávání sepsali stížnost. „Očekáváme, že zima bude horší. Budou více konzumovat alkohol a zdržovat se tady. Dokud se denní stacionář neodstěhuje, klid tady nebude,“ myslí si obyvatelka Wurmovy ulice Magda Chytilová.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Vhodné objekty pro nízkoprahové centrum hledá olomoucký magistrát více než rok. Neúspěchem nyní skončila také jednání s armádou, která odmítla vyčlenit prostory v Žižkových kasárnách. „My se tím pořád zabýváme, stále obcházíme městské části, sledujeme jak se trh s nemovitostmi mění a hledáme řešení,“ tvrdí náměstkyně primátora města Olomouc Eva Machová (TOP 09).

V Olomouci se v současnosti pohybuje na šest set lidí bez domova. 250 z nich žije přímo na ulici. Drtivá většina pak bohužel není schopná se vrátit do společnosti.