V Ostravě si připomněli Den válečných veteránů

Ostrava – V Komenského sadech v Ostravě si dnes lidé připomněli Den válečných veteránů. V Moravskoslezském kraji žije v současnosti 139 veteránů, kteří se zúčastnili druhé světové války. V České republice se tento den slaví od roku 2001.

Vasil Coka přežil tři roky v gulagu. Vzpomínky na něj ho děsí dodnes. V roce 1943 se pak dostal do Československé vojenské jednotky v Sovětském svazu. Účastnil se bojů o Kyjev nebo o Bílou Cerkev. V květnu 1945 byl jedním z prvních, kteří přišli osvobodit Vsetín. „6. května 1945 jsem byl těžce raněn jako velitel protitankové roty průstřelem plic, žaludku, pravé ruky a levé nohy,“ vzpomíná válečný veterán Vasil Coka.

Mezi válečnými veterány jsou i ti novodobí. Nadporučík Martin Hastík má za sebou ve svých 31 letech čtyři mise. Byl v Iráku, Kosovu a v Afghánistánu. Tam se setkával s úplně jiným nebezpečím, než muži bojující ve druhé světové válce. „Pokud jde o Afghánistán, největší nebezpečí bylo ostřelování raketami. Člověk nikdy nevěděl, odkud to přijde, nemohl se na to připravit. Když máte možnost se protivníkovi  postavit tváří v tvář, máte možnost se nějak bránit, nějak se přizpůsobit, ale pokud přiletí raketa, je to otázka osudu a náhody,“ vysvětluje válečný veterán Martin Hastík.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Dnešní den si v Komenského sadech připomněli minutou ticha i státní hymnou na tři desítky veteránů. „Ta tradice není jenom uctění památky, ale je to také připomínka a odkaz současné generaci,“ míní ředitel Krajského vojenského velitelství v Ostravě Jaroslav Hrabec.

Den válečných veteránů se slaví 11. listopadu symbolicky. Toho den v roce 1918 bylo totiž uzavřeno příměří mezi spojenci a Německem u severofrancouzského města Compiègne. V České republice se Den válečných veteránů slaví od roku 2001.