Ostrava bude znovu řešit omezení hazardu, to by mělo být výrazné

Ostrava – Vyhlášku, která reguluje hazard na území města, budou ostravští radní během prosince znovu projednávat. Až do poloviny listopadu mohou jednotlivé městské obvody předkládat městu své návrhy.

„Většina obvodů své návrhy předložila. Z podkladů vyplývá, že by hazard měl být v budoucnu v Ostravě omezen o více než polovinu,“ řekl náměstek primátora Tomáš Petřík (ODS).

Výrazné změny plánuje například ostravský městský obvod Poruba – v návrhu požaduje na svém území celoplošný zákaz loterií a podobných her. Zákaz hazardu na území obvodu by se týkal výherních hracích automatů, kasin, loterií a podobných her provozovaných pomocí technických zařízení, která obsluhují přímo sázející. Zamezoval by také provoz videoloterijních terminálů.

Rom před hernou
Zdroj: ČT24/Jan Langer

„Městský obvod Poruba byl už v roce 2008 jedním z iniciátorů a později i signatářů výzvy k omezení hazardu. Dlouho jsme byli ale bezradní, protože jsme nemohli regulovat videoloterijní terminály, které povolovalo přímo ministerstvo financí. Situace se změnila až na jaře nálezem Ústavního soudu, který nechal na obcích, jak se k hazardu postaví," uvedl starosta Lumír Palyza (ČSSD).

Videoterminály
Zdroj: ČT24

Hazard městu přináší zisk – jen Poruba z hazardu získala vloni do rozpočtu přibližně 18 milionů korun. Podle starosty je však městský obvod připraven výpadek těchto příjmů zvládnout. „Osmnáct milionů je velká suma peněz, ale jsme přesvědčeni, že zákaz hazardu přinese Porubě mnohem více pozitiv," míní Palyza.

Hazard
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

V Ostravě už vyhláška regulující hazard platí. V současné podobě však pouze určovala místa, kde je hazard zakázán. Nově by naopak měla stanovovat, kde může být povolen.

„Většina obvodů si nějakou regulaci přeje. Šlo nám hlavně o to kultivovat prostředí a vymýtit sociopatologické jevy. Domnívám se ale, že absolutní prohibice nic neřeší, protože lidé pak hrají pokoutně, a to bez možného příjmu, který z hazardu obcím plyne," uvedl Petřík.

Hrací automat
Zdroj: ČT24

Vyhlášku projednávali zastupitelé už minulý rok. Městská část Ostrava – Jih tehdy požadovala, aby byl hazard povolen jen v určitých lokalitách. Návrh byl terčem kritiky některých provozovatelů, podle nichž zvýhodňoval určité společnosti. Město doplnění vyhlášky neschválilo a rozhodlo, že se bude pracovat na její nové podobě. Petřík očekává, že i nově chystané úpravy vyvolají diskusi. Podle něj je však rozhodnutí o podobě vyhlášky plně v pravomoci města.

Vydáno pod