Abychom nezapomněli – mezinárodní čítanka o totalitě

Ostrava – Novou knihu o tragické totalitní minulosti v Evropě dnes představili její autoři na Gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce. Kniha s názvem Abychom nezapomněli obsahuje třicet životních příběhů politických vězňů z šestnácti zemí Evropy.

Nová publikace Abychom nezapomněli nabízí výpovědi lidí, kteří vzdorovali totalitě, fašistické i komunistické. Nalezneme v ní příběhy Židů, katolíků i muslimů, sedláků, učitelů i vojáků. „Často jsou tam příběhy smutné, tragické. Příběhy jsme ale vybrali tak, aby pro mladou generaci nesli nějaké poselství,“ vysvětluje koordinátorka projektu Neela Winkelmann-Heyrovská. „Kniha je výjimečná tím, že je v ní 30 svědectví, a to ze zemí celé střední a východní Evropy včetně Ukrajiny, Rumunska a Pobaltských zemí, což je v češtině naprosto výjimečné,“ doplňuje pedagog Vojtěch Vlček.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Na první prezentaci knihy přišli i pamětníci, aby studentům podali o hrůzných zážitcích osobní svědectví. „Záleží na výkladu, jak se jim to podá. Pokud jim to podává ten, který to skutečně prožil, pak je to autentické a oni tomu uvěří,“ myslí si oběť komunistického režimu Rostislav Sochorec. „Aby prostě mladí lidé nesoudili, že je někdo žlutý, černý nebo bílý, to není důležité. Důležité je, jestli je to člověk poctivý, nebo zloděj, pracovitý, nebo flákač. Tam by se mělo ubírat jejich myšlení, až budou ministry a prezidenty,“ dodává pamětník holocaustu Luděk Eliáš.

Autoři představují knihu na středních školách v celé České republice, pokud o ni projeví zájem. Na vzniku mezinárodní čítanky se podílelo dvacet státních i nevládních institucí z patnácti zemí světa. V českém jazyce vyšla kniha letos v září.