Neznámí lupiči přepadli na Prostějovsku auto bezpečnostní agentury

Prostějov - Tři pachatelé dnes před polednem na Prostějovsku přepadli vůz bezpečnostní agentury. Na řidiče namířili zbraň, odcizili přepravovanou zásilku a uprchli. Přijeli pravděpodobně starším vozem bílé barvy. Na místě jsou nyní kriminalisté a zajišťují stopy. Podle policistů nebylo auto bezpečnostní agentury určeno k přepravě peněz, o jaký druh zásilky se jednalo ale zatím neuvedli. Podle prvotních informací se jednalo o písemnosti.

Pachatelé měli přepadnout auto bezpečnostní agentury Loomis, informaci potvrdil její ředitel Martin Pekárek. „Musela to být obrovská chyba, přepadli kurýrní auto, které nemělo na palubě ani korunu. Vzali zásilky, které jsou zapečetěné ve vacích, dopředu nevěděli, zda tam jsou peníze. Byly tam pouze papíry a korespondence. Nebylo tam nic cenného, šlo o dokumentaci,“ řekl Pekárek. Doplnil, že řidič nebyl zraněn.

„Pátráme po vozidle, ve kterém měli pachatelé násilné trestné činnosti ujet. Podle výpovědi svědků a poškozeného se snažíme vozidlo dopátrat,“ uvedla krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková. Policisté v oblasti kontrolovali projíždějící vozidla, uvažovalo se také o nasazení vrtulníku.

Přepadení se odehrálo na silnici mezi obcemi Dubany a Smržice. „Tři neznámí maskovaní pachatelé přinutili vozidlo zastavit, řidiče pod hrozbou krátké střelné zbraně z vozu vystoupit a ze zavazadlového prostoru odcizili přepravovanou zásilku. Řidiči nastříkali do obličeje slzotvornou látku a z místa ujeli neznámo kam,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Na Prostějovsku jde letos o druhé podobné loupežné přepadení. V březnu, jen o zhruba 14 kilometrů dál, přepadla trojice maskovaných pachatelů bezpečnostní vozidlo převážející peníze. Ukradli asi 30 milionů korun. Vyzbrojeni byli brokovnicemi a samopalem. Posádku vozu ohrožovali i ručními granáty. Podle policistů je jedním z pachatelů Jána Bakalár z Moravičan na Šumpersku, na kterého vydali mezinárodní zatykač. Je podezřelý z loupeže a pokusu o vraždu. Pachatelé dosud nebyli dopadeni. Lupiči tehdy přepadli auto stejné bezpečnostní agentury.