Lidé dluží čtyřem záchytkám v kraji miliony

Ostrava – Miliony korun dluží lidé záchytným protialkoholním stanicím. Pro nemocnice, které nejčastěji záchytné stanice provozují, to znamená velké ztráty. Získat peníze od dlužníků je přitom téměř nemožné.

Na ostravskou protialkoholní záchytku přivezou policisté každý rok stovky lidí. Ne každý ale za pobyt zaplatí. V ostravské městské nemocnici, která protialkoholní záchytnou stanici provozuje, napočítali od začátku roku pohledávky za 2 miliony korun. Záchyty se týkají především sociálně slabých, nezaměstnaných nebo lidí bez domova. „Máme tady jednoho neplatiče, který měl už 179 záchytů. Ani jeden nezaplatil,“ informuje vrchní sestra Radmila Vysloužilová. „V každém případě to nemocnici zatěžuje finančně, a to velmi významně. Nicméně, musíme se s tím nějak porvat v rámci vnitřního hospodaření nemocnice,“ dodává ředitel Městské nemocnice Ostrava Tomáš Nykel.            

V Moravskoslezském kraji fungují čtyři záchytné protialkoholní stanice, což je nejvíce v celé republice. Nejdražší spaní srovnatelné se 4 hvězdičkovým hotelem mají podnapilí ve Frýdku-Místku, naopak nejlevněji se vyspí v Karviné nebo v Opavě.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Od roku 2004, kdy záchytná protialkoholní stanice ve Frýdku-Místku vznikla, jí dluží lidé přes 12 milionů korun. „Ztráta je hrazena z provozního příspěvku Moravskoslezského kraje. Pro tento rok činí přibližně šest milionů korun,“ uvádí mluvčí Nemocnice Frýdek-Místek Jolana Filipová.                                  

Vysoké dluhy mají lidé také na záchytkách v Karviné a v Opavě. „Na záchytné stanici v Karviné registrujeme dosud neuhrazenou pohledávku ve výši více než 1,5 milionu korun. Na záchytné stanici v Opavě je to 600 tisíc korun,“ prozrazuje mluvčí Záchranné zdravotnické služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Pokud dlužníci nezaplatí do měsíce od svého pobytu na záchytné stanici, posílají jim nemocnice upomínku. „Nejdříve posíláme předžalobní výzvu, pak už řešíme vymáhání poplatků soudně,“ potvrzuje mluvčí Nemocnice Frýdek-Místek Jolana Filipová. 

I v takových případech je ale někdy velmi složité peníze získat. Nemocnice se shodují, že záchytné protialkoholní stanice pro ně budou prodělečné vždy.