Přestavba vítkovického plynojemu získala další cenu

Ostrava - Přestavba historického plynojemu v Ostravě-Vítkovicích podle architekta Josefa Pleskota má další ocenění. Na prestižní soutěži Nejlepší z realit získala Multifunkční aula Gong v konkurenci dalších čtyřiceti projektů Zvláštní cenu poroty. Před několika týdny dostal Gong spolu s dalšími čtyřmi stavbami z celé České republiky titul Stavba roku 2013. Jako nejlepší dílo roku 2013 ocenil stavbu také Moravskoslezský kraj a město Ostrava. „A na veletrhu Expo Real se Gong zařadil mezi TOP 10 staveb světa,“ uvedla mluvčí Dolní oblasti Vítkovice Eva Kijonková.

Hlavními kritérii při posuzování projektů v soutěži Nejlepší z realit byly výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita provedení a zejména úspěšnost na realitním trhu. Odborná porota se shodla, že originální proměna kultivuje trh s nemovitostmi. Cenu „Best of Reality“ převzal ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. „Těší nás, že odborníci vnímají Gong jako stavbu, která má co nabídnout,“ řekl Koudela.

Přestavba plynojemu, který postavily v roce 1924 Vítkovické železárny, je součástí proměny průmyslového areálu Dolní oblast Vítkovice, ve kterém je unikátní soubor industriální architektury včetně vysokých pecí. Oblast zvaná Ostravské Hradčany je v seznamu Evropského kulturního dědictví.

V roce 2009 získala Dolní oblast Vítkovice půlmiliardovou dotaci na oživení a nové využití vysokých pecí a dalších chráněných objektů. Od roku 2012 je areál veřejně přístupný, už dvakrát tam byl mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava. V Gongu se pořádají koncerty, divadelní představení, filmové projekce, výstavy. Nově je to také sídlo Galerie města Ostravy. Areál se stále opravuje, kultivuje, vznikají tam další prostory pro kulturní a jiné akce.