Bourání havířovského nádraží nepovolím, zopakoval ministr Žák

Ostrava - Vedení města Havířova neuspělo u ministra dopravy Zdeňka Žáka s žádostí, aby přehodnotil svůj postoj k tamní staré nádražní budově. Žák, který je teď na návštěvě v kraji, znovu potvrdil, že bourání haly z šedesátých let minulého století nepovolí.

Zástupci města a Českých drah chtějí velkou halu zbourat a postavit nový terminál. Proti demolici budovy postavené v bruselském stylu se postavilo občanské sdružení Důl architektury a další lidé, kteří žádali zapsání architektonicky cenné stavby mezi kulturní památky. Později město narazilo také na odpor ministra Rusnokovy vlády v demisi Zdeňka Žáka, který dal architektům za pravdu. V půlce listopadu ho vedení magistrátu vyzvalo, aby svůj postoj přehodnotil, neboť hrozí, že město přijde o schválenou evropskou dotaci osmdesát pět milionů na stavbu nového terminálu. Předtím i České dráhy uvedly, že nebudou mít na demolici dost peněz. Téměř připravený záměr, který už město stál několik milionů, přestal být reálný.

Návrh nové haly havířovského nádraží
Zdroj: ČT24

Žák přijel včera na návštěvu Moravskoslezského kraje a sdělil zástupcům Havířova, že postoj nezměnil a trvá na zachování nádražní budovy. „Hodnoty se mají uchovávat, spravovat a kultivovat. Velmi snadno se boří, podstatně hůře se buduje,“ prohlásil Žák.

Hlavní argumenty města, proč halu zbourat, jsou, že stará budova je zchátralá a zbytečně veliká, rekonstrukce by byla příliš nákladná a nic by nevyřešila. Předloni se na tom shodli zástupci města a Českých drah, začali připravovat společný projekt a shánět peníze.

Ministr Žák už inicioval vznik krizového štábu, který má za úkol připravit varianty na rekonstrukci nádražní budovy a zároveň dostavby moderního dopravního terminálu.

Návrh střechy dopravního terminálu
Zdroj: ČT24

Občanské sdružení Důl architektury, bez jejichž iniciativy by už zřejmě byla hala odsouzená k demolici, povzbudil pozitivní vývoj k dalším aktivitám. Příští týden chystá sérii kulturních akcí s názvem Nádraží žije!

„Chceme ukázat, že havířovské nádraží má v sobě dosud neobjevený potenciál pro pořádání kulturních akcí,“ uvedla předsedkyně sdružení a architektka Lucie Chytilová. Cyklus začíná v pondělí vernisáží fotografické výstavy Jaroslava Kociána Panelákové děti, následovat bude koncert, filmová a divadelní představení nebo večer poezie. Starší lidi chtějí organizátoři zlákat například na koncert cimbálového souboru Vonička.

Vydáno pod