Surové napadení potrestal soud pěti lety vězení

Ostrava – Jen pro pobavení a odreagování zbili David Malý a Daniel Vondrák dva mladíky, kteří napadení přežili jen shodou náhod. Ostravský krajský soud odsoudil útočníky na pět let do vězení. Mladší z odsouzených je navíc recidivista, který měl kvůli napadání už šestkrát konflikt se zákonem.

Měsíc a půl se dva pětadvacetiletí mladíci léčili ze zranění, která jim způsobili dva násilníci. Mladíky napadli ve tři hodiny ráno před nákupním centrem v Opavě jen tak pro zábavu. „Nějak na nás naletěli, potom vím, že jsem dostal ránu a pak si vzpomínám jen na to, že jsem v nemocnici a vidím Vaška, který byl k nepoznání,“ vzpomíná na incident napadený Ondřej Hynar. „Já jsem měl pohmožděniny na hlavě, na pravé části utrženou čelist, nosní přepážku, podlitiny, rozřízlou ruku,“ dodává Ondřej Hynar.

Jen tím, že si oba napadení kryli rukama hlavu, útok podle znalců přežili a nemají trvalé následky. „Soud uložil trest na samé spodní hranici, neboť se jednalo o jednání ve stádiu pokusu,“ uvádí mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Moravskoslezském kraji napočítali policisté loni téměř 2 900 násilných trestných činů, což je zřejmě nejvíce v celé České republice. Důvodem vysoké kriminality na Ostravsku a Karvinsku je podle expertů především skladba obyvatel. Někteří z nich se do průmyslového regionu dostali po válce, rozkazem a téměř za trest. „Těch aspektů je více, nicméně já bych vycházel z toho, že rodina jako taková je na tom v tomto regionu hůře než obecně v České republice. Může to být spojeno taky s výchovou v rodinách,“ vysvětluje sociální pedagog Ostravské univerzity Ondřej Sekera.

Recept na snížení násilí podle policistů neexistuje. Nepomáhá ani více jejich kolegů v ulicích.