S koncem roku opustí Lázně Dolní Lipová 45 zaměstnanců

Dolní Lipová – Desítky rodin v Dolní Lipové na Jesenicku čekají neveselé Vánoce. Od prvního ledna tam totiž přibude dalších 45 nezaměstnaných, kteří přišli o práci v místních lázních. Lázně ukončily provoz v polovině října a majitelé nyní prodávají některé lázeňské domy, aby měli na výplatu odstupného.

V Lázních Dolní Lipová probíhají v současné době místo rehabilitací úklidové práce. Zdravotní sestry skartují papíry, stěhují složky a netuší, co je od ledna čeká. Bez práce zůstane i Lenka Lexmanová. Je samoživitelka, má tři děti a dvě vnoučata. „Práci si hledám, ale bohužel tady na Jesenicku moc nabídek není, takže bohužel, je to špatné. Budu muset na nějakou brigádu nebo do obchodu doplňovat zboží, nevím,“ přemýšlí Lenka Lexmanová.

Rehabilitační sestry Vlaďka, Jana a Marta místo procedur uklízejí tělocvičnu. Také paní Vlaďka hledá práci co nejblíže lázním. „Mám malé děti, takže mi vyhovovalo, že jsem nemusela nikde dojíždět a měla více času pro děti,“ uvádí Vlaďka Kočica. Její spolupracovnice Marta Obšilová pracovala v lázních přes 50 let. „Je to všechno emotivní, je to škoda a mrzí mě to, ale nedá se s tím nic dělat. Tak, jak to teď vidím, tak nevěřím, že se dá provoz obnovit,“ dodává paní Marta.

Reportáž Ireny Vojkůvkové (zdroj: ČT24)

Pro obec je to podle starosty těžká rána. Sehnat práci na Jesenicku, kde je přibližně dvanáctiprocentní nezaměstnanost, je velký problém. „V Lázních Dolní Lipová jsou zaměstnané třeba i manželské páry. Když oba přijdou o práci, tak jsou ze dne na den bez finančních prostředků,“ uvědomuje si starosta Lubomír Žmolík (ODS).

Vedení lázní teď prodává nejméně využívané lázeňské domy Šerák, Marie a Nový domov. „K prodeji domů přistoupila společnost, aby bylo na pokrytí ztrát z roku2013 ahlavně k vyrovnání odstupného pro končící zaměstnance,“ uvádí ředitel a spolumajitel Lázní Dolní Lipová Radim Hatlapatka.

Zaměstnanci věří, že se majitelům lázní podaří domy prodat co nejdříve. Nedostali totiž ani celý plat za září a mají strach, že odstupné nedostanou vůbec.

Vydáno pod