Kajnara střídá v čele moravskoslezské ČSSD hejtman Novák

Havířov - Novým krajským předsedou moravskoslezských sociálních demokratů se stal hejtman a místopředseda ostravské organizace Miroslav Novák. Ve funkci tak vystřídal ostravského primátora Petra Kajnara, který se před volbami dostal se straníky do střetu. Nedostal se totiž na kandidátku do sněmovních voleb, následně ji dvakrát napadl u soudu. Po volbách pak ostatní straníci Kanjara vyzvali, aby řady ČSSD opustil.

Novák dnes ve volbě porazil místostarostu Rýmařova Jaroslava Kalu, hlasovalo pro něj 93 ze 140 účastníků konference. „Beru to jako silný mandát. Po dlouhé době se opět utkali dva kandidáti,“ řekl novinářům bezprostředně po svém zvolení Novák. Hejtman chce jako nový krajský předseda stavět hlavně na zkušenostech komunálních politiků. 

Jeho snahou prý bude zklidnit situaci v ostravské ČSSD. „Napjatá atmosféra je zdánlivě v Ostravě, protože je velmi medializována,“ míní Novák. Mrzí ho prý, že někteří sociální demokraté spolu nechtějí hovořit. „Vždy jsem se snažil ty věci moderovat a snad je přivedu k rozumu,“ řekl Novák. Podle něj ve straně nejde o vnitřní boj, ale o mezilidské neshody. Novák chystá, že se s ostravským primátorem osobně setká. 

Kajnar před volbami prostřednictvím předběžných opatření u pražského soudu dvakrát neúspěšně napadl kandidátní listinu sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji. Tvrdil, že nebyla sestavena demokraticky. Ostravští sociální demokraté ho proto po volbách vyzvali, aby se vzdal členství ve straně, což primátor odmítá. Koncem minulého týdne navíc ostravskou ČSSD obvinil z podílu na přípravě povolebního puče proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi.   

Podle Nováka byla výzva ke Kajnarovu odchodu ze strany oprávněná. „Je to jedna z věcí, která byla sociální demokracii vyčítána. Jedna je dvouhlavé vedení a druhá byla rozpolcenost a žaloby, respektive návrhy na předběžné opatření,“ podotkl Novák. Tvrdí, že ze strany však Kajnara ostravská ČSSD vylučovat nebude. „Byla to výzva, byl to apel a prohlášení toho, že to považujeme za obrovskou chybu, která tady byla, ale přeci jen je to primátor třetího největšího města,“ řekl Novák.   

Jednání moravskoslezské ČSSD se zúčastnil také předseda strany Bohuslav Sobotka. Petr Kajnar obvinil minulý týden ostravskou ČSSD vedenou poslancem Adamem Rykalou z podílu na přípravě „povolebního puče proti předsedovi strany“. Podle primátora ostravská organizace připravovala půdu pro to, aby po parlamentních volbách mohl vládu ve straně převzít místopředseda Michal Hašek. Sobotka dnes nicméně uvedl, že u moravskoslezských sociálních demokratů cítí oporu. „Domnívám se, že je tady silný tlak na to, aby lidé, kteří se zapletli s pučem, kteří lhali veřejnosti a účastnili se podivné schůzky u prezidenta republiky,  odstoupili z funkcí, které mají ve vedení sociální demokracie,“ prohlásil. 

Sobotka chce zdvojnásobit počet delegátu na sjedu

Sobotka zároveň oznámil, že chce navrhnout, aby na sjezdu strany bylo více delegátů než dosud - až přes 1000, tedy v podstatě dvojnásobek. Podle něj by to mohlo omezit zákulisní obchodování ve straně. Mimořádný sjezd strany by se podle Sobotky mohl konat počátkem února a podle jeho mínění by na něm celé vedení strany mělo dát k dispozici své funkce.

Návrh na svolání mimořádné volebního sjezdu chce Sobotka přednést na nedělním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. „Kromě toho, že navrhnu svolat sjezd, tak bych také rád zvýšil klíč pro zastoupení delegátů na sjezdu,“ uvedl Sobotka. „Byl bych rád, kdyby se ten počet účastníků sjezdu minimálně zdvojnásobil. To znamená, že budu navrhovat, aby okresní organizace mohly vyslat na sjezd více zástupců,“ podotkl Sobotka. Pak by se prý mohli zúčastnit nejen „funkcionářské klany“, ale i řadoví členové.