Autor populární výuky matematiky přišel na hodinu do ostravské školy

Ostrava – Na českých základních školách stoupá zájem o unikátní metodu výuky mezi dětmi často neoblíbené matematiky. Jejím autorem je profesor Pedagogické fakulty Karlovy univerzity Milan Hejný, který dnes zavítal i do Ostravy.

Žáci třetí třídy Základní školy Matiční využívají v hodinách matematiky speciální metodu. Podívat se na takovou netradiční hodinu přijel i autor netradiční formy výuky, profesor Milan Hejný. Metoda vede děti k logickému uvažování a hledání strategií. „Analyzovat, dokazovat, argumentovat, komunikovat, rozkládat problém na dílčí problémy a ty dílčí problémy řešit. Prostě rozvíjet intelekt dítěte,“ vysvětluje Milan Hejný.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Pravidla matematiky nepředává učitel, ale objevují je sami žáci na konkrétních příkladech. Žáci třetí třídy ZŠ Matiční tuto novou metodu používají od září. Metoda je totiž stavěná tak, že se s ní dá začít v první, nebo právě ve třetí třídě. S výzkumným týmem profesora Hejného úzce spolupracuje Ostravská univerzita, zatím jako jediná v republice. Renáta Zemanová z Pedagogické fakulty tak žáky třetí třídy sama učí, aby si teorii ověřila v praxi. „Já jsem ji původně chtěla učit jako alternativu, ale dneska už tradiční matematiku nechci, neumím a nedaří se mi učit, propadla jsem této metodě,“ uvádí pedagožka Katedry matematiky s didaktikou, Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Renáta Zemanová.

I v jiných předmětech se někteří učitelé snaží vyučovat jinak než tradičně. Využívají například genetickou metodu výuky čtení, při které se prvňáčci neučí slabiky, ale hlásky. To je podle odborníků přirozené, čtení a psaní jde pak údajně dětem velmi rychle. 

Vydáno pod