Nad Krnovem létají desítky větroňů

Krnov – Tři desítky pilotů z celé České republiky i ze zahraničí nyní létají v největším vzdušném prostoru pro větroně v Evropě. Na soustředění v Krnově větroně překonávají rekordní vzdálenosti v řádech stovek kilometrů, ale i výšky přes sedm tisíc metrů.

Pilotka Hana Trešlová musela na plachtařském soustředění WAVECamp několikrát vytáhnout trup a křídla větroně z přepravního vleku a složit ho tak, aby mohl do vzduchu. Snaha na zemi se totiž vyplácí na nebi. „Uletěla jsem tady svůj nejdelší přelet, něco přes600 kilometrů. A do výšky jsem se dostala přes 7 tisíc metrů nad mořem, což jinde v republice ani není možné,“ uvedla reprezentantka České republiky Hana Trešlová. Ve výškách od pěti tisíc metrů přitom běžně létají i dopravní letadla. „Je to zvláštní pocit, protože člověk musí mít kyslíkový přístroj. Už je tam tak málo kyslíku, že nemůže dýchat jen tak,“ dodává pilotka Hana Trešlová.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Od minulé soboty mají piloti na krnovské letišti za sebou na 150 startů. Dalších 40 je čeká do konce tohoto týdne. „Toto pondělí se stalo, že člověk letadlem s menší výkonností ulítl přelet, který měl délku750 kilometrů, a jeho průměr byl skoro100 km/h, což je naprosto neskutečné,“ prozradil organizátor soustředění WAVECamp Ondřej Bordovský.

Za takovými vzdálenostmi může kromě umění pilotů také unikátní geografická poloha krnovského letiště, která je specifická i v evropském měřítku. „Máme vyčleněný velký prostor za jesenickým hřebenem, který se táhne prakticky přes Polsko až za Krkonoše. Je přístupný právě pro sportovní létání těchto větroňů,“ vysvětluje předseda Aeroklubu Krnov Leopold Sedláček.

Nebe nad Krnovem budou bezmotorová letadla křižovat až do neděle. 

Vydáno pod