Olomouc opustilo Velitelství společných sil, desítky lidí jsou bez práce

Olomouc - Po deseti letech existence skončilo Velitelství společných sil v Olomouci. Nahradila je dvě menší velitelství pozemních a vzdušných sil, která působí v budově generálního štábu v Praze. Více než čtvrtina vojáků a civilních zaměstnanců zůstala zatím bez práce, část z nich byla dnes v práci naposledy. Žižkovy kasárna, kde velitelství sídlilo, bude armáda užívat i nadále.

Z více než dvě stě padesáti lidí, kteří tam pracovali, jich nemá uplatnění šedesát devět, z toho padesát vojáků a devatenáct civilních zaměstnanců. „Patnáct vojáků bude propuštěno k 31. říjnu, ostatní, pokud se pro ně nenajde volná pozice, odejdou do konce roku,“ uvedla Jana Růžičková z generálního štábu.

Z občanských zaměstnanců si vojáci nechali čtyři lidi, devatenáct jich je bez práce. Vybavení a materiál z olomouckého velitelství už převzaly jiné útvary.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Do objektu Žižkových kasáren se postupně přesouvají nebo přesunou jiné útvary, které jsou v dalších objektech v Olomouci, například v Hanáckých kasárnách. Do Olomouce se přestěhuje například i 103. centrum, které sídlilo v Lipníku nad Bečvou. „Kapacitu olomouckých kasáren tak naplníme téměř na sto procent,“ uvedla Růžičková.

Stěhování umožní armádě několik objektů uvolnit a tím ušetřit. Jde například o Hanácká kasárna. Jejich provoz je pro armádu příliš nákladný.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Město Olomouc se s velitelstvím symbolicky rozloučilo na konci června. Radnice odchodu vojenského velení lituje, marně proti tomu bojovala. „Naše město tím rozhodně ztrácí,“ říká primátor Martin Novotný z ODS.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)