Damoklův meč nad karvinskými ubytovnami. Město hrozí zavřením

Praha – Zásadní nedostatky některých karvinských ubytoven odhalila kontrola úředníků tamního magistrátu. Nejvíce problémů evidovali u ubytoven Průkopník a Předvoj, druhé zmíněné nyní hrozí, že ji stavební úřad zavře. Vlastník objektu (realitní kancelář RPG Real Estate) totiž podle města neprokázal, že stavbu lze vůbec používat k bydlení. Na Předvoji nyní bydlí 800 lidí, podle provozovatele jich je 80 procent sociálně slabých.

V případě Předvoje magistrát postrádá i stavební povolení, kolaudační rozhodnutí a projektovou dokumentaci potvrzenou stavebním úřadem. „Pokud tyto dokumenty vlastník dodatečně nepředloží, musí stavební úřad zahájit řízení o odstranění stavby, což může v konečné fázi vést i k zavření ubytovny. Kdybychom ty problémové ubytovny mohli zavřít, uděláme to hned,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Mluvčí realitní kanceláře RPG RE Petr Handl reagoval s tím, že se k informacím od vedení města zatím nemůže vyjádřit. „Podle informací, které máme k dispozici, bude stavební úřad teprve příští týden zasílat oficiální stanovisko k výsledkům kontrol,“ podotkl. Veškeré kontroly, které byly doposud ze strany hygieny, hasičů i stavebního úřadu na jejich ubytovnách prováděny, dopadly vždy bez problémů.

Až sedm lidí v jednom pokoji

Plošnou kontrolu patnácti ubytoven a ubytovacích zařízení odstartovala karvinská radnice na konci září. Úředníci se zaměřili na stavební stav objektů, dokumentaci či kapacity, hygiena sledovala podmínky k bydlení a hasiči zase únikové cesty či protipožární ochranu.

Konkrétní detaily výsledků kontrol úřad podle mluvčí radnice Šárky Swiderové sdělovat nemůže. V některých ubytovnách ale kontroloři odhalili například špatné hygienické zázemí či nedostačující podmínky k bydlení. „V pokojích bydlelo až sedm lidí, přitom tam byly třeba jen dvě postele a provozovatelé tvrdili, že ty postele tam jenom v době kontroly nebyly, takže je tu podezření na přeplněnost pokojů. Samozřejmě na každou osobu závislou na dávkách bere ubytovatel státní příspěvek, na rodinu to může být skoro 15 000 korun,“ podotkl primátor Hanzel.

Dodal, že největší problémy kontroly odhalily právě v ubytovnách pro sociálně slabé, zatímco koleje, azylové domy či ubytovny pro dělníky byly víceméně v pořádku. Ubytovatelé mohou za nedostatky zjištěné při kontrolách dostat pokutu až milion korun.

Vstup Marty Pilařové (zdroj: ČT24)