Boj o Šantovku Tower: Památkáři žádají přezkum stanoviska úřadu

Olomouc - Národní památkový ústav požádá olomoucký krajský úřad, aby prověřil postup magistrátu, jehož památkáři dali souhlas k plánované stavbě výškové budovy Šantovka Tower poblíž historického centra Olomouce.

Stanovisko magistrátních památkářů se liší od doporučení památkového ústavu. A je významné. Pro investora Šatovky to znamená, že může pokračovat v přípravě záměru.

„Požádáme krajský úřad, aby zahájil přezkumné řízení závazného stanoviska olomouckého magistrátu,“ potvrdil ředitel olomoucké pobočky ústavu František Chupík. Tvrdí, že projekt Šantovka Tower je v rozporu se zásadami rozvoje kraje, regulačním plánem městské památkové rezervace i nařízeními ministerstva kultury. Se stavbou budovy, která by se se svými sedmdesáti pěti metry dělila s radnicí o místo druhé nejvyšší stavby ve městě, nesouhlasí ani vědecká rada Národního památkového ústavu. Výšková dominanta u jádra Olomouce je podle radních nepřijatelná, protože by výrazně poškodila jedinečné panorama historického centra města.

S projektem Šantovka Tower přišla společnost SMC Development, která odhaduje náklady na asi čtyři sta milionů korun. V budově, která má mít dvacet dva pater, by mělo být také osmdesát bytů. Pokud SMC Development získá potřebná povolení, chce začít stavět v roce 2014.

Proti Šantovce Tower se kromě památkářů a také sdružení Za krásnou Olomouc nyní postavilo také vedení Filozofické fakulty Univerzity Palackého. „Vyzýváme zainteresované instituce, akademickou obec i nejširší veřejnost, aby rezolutně vystoupily proti plánům na výstavbu výškové budovy Šantovka Tower,“ řekl děkan filozofické fakulty Jiří Lach.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Sdružení Za krásnou Olomouc, které už iniciovalo protestní petice, svolalo na úterý odpoledne do centra Olomouce shromáždění odpůrců této stavby. Investor kritiku odmítá a dál na projektu pracuje. „Jsme rádi, že nám magistrát dal za pravdu. Je kolem toho zbytečná hysterie,“ uvedl zástupce investora Richard Morávek.

Vydáno pod