Zakroužkujte si svého favorita, zamícháte tak složením ve sněmovně

Praha – Stejně jako ve volbách do sněmovny před třemi lety, i letos mohou lidé rozdávat preferenční hlasy pomocí kroužkování. Každý volič má celkem čtyři. Kdo chce kroužkování využít, nesmí si zapomenout jen občanský průkaz a tužku. Hlasovací lístek vybrané strany najde volič v poštovní schránce nebo ho dostane od komise.

Komu se nelíbí složení kandidátní listiny a má svého favorita na nižší pozici, může ho posunout nahoru tím, že ho jednoduše zakroužkuje. Na to, aby se favorit někam posunul, musí získat alespoň pět procent „kroužkovacích“ hlasů. Volič nesmí jednu osobu kroužkovat víckrát než jednou, v opačném případě by ani jedna z preferencí neplatila. Před třemi lety poslali preferenčními hlasy voliči do sněmovny téměř padesát kandidátů.

Volič má taky možnost konkrétního kandidáta posunout o několik příček níž. Pokud se někomu nelíbí např. kandidát na druhém místě, logicky kroužkuje ty kolem něj – druhého, třetího apod. I v tomto případě ale platí, že stejný názor musí mít vyšší počet lidí. Do sněmovny se naopak kvůli kroužkování nedostalo dvanáct lídrů z pěti vítězných stran.

Pokud volič nevyužije možnost udělit preferenční hlas, volí kandidátku v takovém pořadí, v jakém ji daná strana sestavila. I v tomto případě ale politologové doporučují propisku přece jen použít a preferovat lídra, který by jinak mohl být přeskočen.

Kroužkování u voleb (zdroj: ČT24)

Nejvíc kandidátů poslali do sněmovny voliči v Pardubickém kraji, bylo jich osm. O jednoho méně v Praze. Naopak pouze po jednom se díky kroužkování dostal do dolní komory kandidát ve Zlínském, Středočeském a Moravskoslezském kraji.