Téma ostravské činohry: Politické čachry před sto lety

Ostrava - První činohrou, kterou v této sezóně nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské, je komedie pražského spisovatele a divadelníka Václava Štecha Veřejné blaho aneb Deskový statek. I když je to hra sto let stará, je velmi aktuální. Pojednává totiž o korupci a předvolebním lobbování. Premiéra je večer před předčasnými sněmovními volbami. Inscenátoři tvrdí, že je to náhoda. Jsou prý překvapení, jak věštecky Štechovu hru zvolili.

„Když jsme hru zařazovali na repertoár, věděli jsme, že téma volebních čachrů a korupce je aktuální dnes jako před sto lety, ale netušili jsme, že se s premiérou trefíme do předčasných voleb,“ řekl dramaturg Marek Pivovar. „Naše věštecké schopnosti nás až zaskočily,“ prohlásil. A dodal, že si to asi ověří příští sezónu. „Zkusíme najít hru o tom, jak je vše v pořádku, volení zástupci si počínají tak, že není důvodů ke stížnostem ani policejnímu vyšetřování. Otázka, jestli taková hra existuje,“ podotkl Pivovar.

Hra pojednává o kupování volebních hlasů, přeběhlictví radních, propojení politiky s byznysem i šedé ekonomice. Režisér Janusz Klimsza inscenaci pojal tak trochu jako prvorepublikové retro. „Stylizací postav a dalšími prostředky se snažíme vytvořit atmosféru filmů pro pamětníky,“ uvedl Klimsza. Dodal, že Václav Štech byl velkým zastáncem takzvané populární komedie, která řešila aktuální problémy vtipnou, srozumitelnou, přitom inteligentní formou.

Hlavní postavou je mazaný podnikatel s politickými ambicemi, kterého hraje David Viktora. K postu starosty mu má pomoci partička dobře situovaných přátel, kteří předpokládají, že z toho také něco budou mít.

Druhá dějová rovina se odehrává v realitní kanceláři, ve které se místo koupě nemovitostí domlouvají sňatky. Vedle Viktory si v inscenaci zahrají Petra Lorencová, Pavlína Kafková, Tomáš Jirman, Jan Fišar, Vladimír Čapka, Lada Bělašková a další herci. Scénu navrhl Martin Víška, kostýmy Eliška Zapletalová.

 Premiéra bude 24. října v Divadle Jiřího Myrona.