Studenti čekají na nové učebny. Kvůli sporu o veřejnou zakázku

Ostrava – Úřad pro hospodářskou soutěž ukončil šetření veřejné zakázky na výrobu nábytku do nové Fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Stížnost podali neúspěšní kandidáti z výběrového řízení, kteří ji nakonec stáhli. Nábytek tak může začít vyrábět firma, která v soutěži vyhrála.

Fakulta elektrotechniky a informatiky je moderní areál za více než jednu miliardu korun. Stavbaři ji předali před rokem a podle plánu je mělo vystřídat tři a půl tisíce studentů. Dodnes se ale tísní v prostorách, které jim nevyhovují. „Bohužel jsme nemohli otevřít školu, protože se účastníci výběrového řízení na dodavatele nábytku odvolali k Úřadu pro hospodářskou soutěž. Táhlo se to prakticky do dnešních dnů,“ uvedl rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Univerzita vyhlásila první kolo soutěže na dodavatele nábytku v únoru 2012. Podmínky splnil jediný uchazeč, v červenci proto škola vyhlásila druhé kolo a v listopadu vybrala vítěze. Neúspěšné firmy ale vítěze zpochybnily a podaly stížnost k antimonopolnímu úřadu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže spor po devíti měsících ukončil. „Po 28. říjnu vyprší lhůta pro podání rozkladu k předsedovi Úřadu pro hospodářskou soutěž a my budeme moci vyzvat vítěze veřejné soutěže k uzavření smlouvy o dílo,“ vysvětluje proděkan pro výstavbu a spolupráci s průmyslem VŠB-TUO Jan Žídek.

Kdo bude nábytek nakonec vyrábět, zatím nesmí univerzita zveřejnit. V každém případě má vítězná firma jen čtyři měsíce na to, aby nábytek dodala.

Vydáno pod