Lidé dluží za hroby statisíce korun

Moravskoslezský kraj – Lidé v Moravskoslezském kraji dluží statisíce korun správám hřbitovů. Nemají totiž zaplacené nájmy za hroby. Pozůstalí mnohdy zcela ztrácejí zájem o pietní místa svých blízkých, mnozí si ovšem ani neuvědomují, že by měli za hrobová místa platit.

Zaměstnanci hřbitovní správy v Ostravě-Vítkovicích vylepí na hrobová místa ročně desítky výzev k zaplacení. Ze sedmi tisíc hrobů nemá v současnosti zaplacený nájem zhruba deset procent z nich. „Můžeme odhadem říct, že to činí něco přes jeden milion korun,“ uvádí jednatel hřbitovní správy v Ostravě-Vítkovicích Jan Hájek. Nájmy za hrobová místa podle něj nejčastěji neplatí lidé, kteří ani nevědí, že takovou povinnost mají. Poplatky totiž dříve platili jejich rodiče nebo prarodiče. Druhou skupinu neplatičů tvoří lidé, kteří o místa posledního odpočinku příbuzných nejeví žádný zájem.

Na šest set hrobů nemá zaplacený nájem ani na největším pietním místě v Moravskoslezském kraji, Ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě. „Dlužná částka není nijak velká, pohybuje se zhruba v desítkách tisíc. Za jeden hrob se platí v průměru dvě stě korun ročně,“ informuje mluvčí Městského obvodu Slezská Ostrava Jan Král. Přesnou statistiku za několik posledních let ale ve Slezské Ostravě nemají.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Hřbitovní správa v Karviné vypočítala aktuální dluh za nájmy hrobových míst na 360 tisíc korun. Uhradit nebo snížit tuto částku mohou lidé například v den Památky zesnulých. „Teprve na dušičky lidé zjišťují, jaký je stav jejich hrobu, že je například neplacen a opuštěn delší dobu,“ dodává Šárka Hartmannová ze správy hřbitova v Ostravě-Vítkovicích.

Pozůstalí budou moci nájmy za hroby zaplatit i 28. října. Ve státní svátek, kdy jezdí na hroby nejčastěji, budou mít totiž správy hřbitovů na některých místech otevřeno.