Přibývá osamělých žen s dětmi ohrožených chudobou

Ostrava – Rodin ohrožených chudobou přibývá. Pozorují to i sociální pracovníci z Ostravska. Například v zařízeních Charity Ostrava nebo Armády spásy hledá azyl stále více matek s dětmi, které nejsou schopny se o sebe a děti postarat. Zástupci neziskových organizací a dalších institucí aktuálně na problém upozorňují cyklem akcí s názvem Dny proti chudobě.

„Nejohroženější jsou osamělí rodiče a rodiny se třemi a více dětmi. Do tíživé situace se většinou dostanou po ztrátě zaměstnání a kvůli zadluženosti. Často přicházejí z komerčních ubytoven,“ uvedl oblastní ředitel Armády spásy Tomáš Surovka.

Do azylových domů ale podle něho přicházejí také úplně noví lidé. „Jsou to matky s dětmi, ale i jednotlivci, kteří dosud azylová zařízení nevyhledávali. Nejsou schopni udržet si bydlení, nemají na zaplacení běžných výdajů,“ řekl Surovka. Dodal, že těmto klientům se obvykle nedaří vrátit se zpátky k samostatnému životu.

Podobné zkušenosti má ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. „Často se setkáváme s tím, že chudoba bezprostředně ovlivňuje život jednotlivce nebo celé rodiny a je příčinou sociálního vyloučení lidí s dlouhodobými důsledky pro budoucí život jejich dětí,“ vysvětlil Pražák.

Podle sociologa Jana Kellera z Ostravské univerzity se v Evropě nyní propadá pod hranici chudoby více než deset procent lidí. „Jsou to často domácnosti, které se snažily hospodařit zodpovědně, ale najednou přišla neočekávaná nemoc, rozvod nebo ztráta práce. V roce 2008 to korunoval nástup krize a celý proces se ještě zrychlil,“ vysvětloval Keller.

Dny proti chudobě vyvrcholí v Ostravě ve čtvrtek odpoledne happeningem na Masarykově náměstí. Představí se tam některé neziskové organizace, budou také rozdávat polévku. Lidé mohou přinést trvanlivé potraviny do sbírky potravinové pomoci.