Do vyjednávání o nové kolektivní smlouvě vstoupil zprostředkovatel

Ostrava – Rekordně dlouhé vyjednávání o nové kolektivní smlouvě ve společnosti OKD stále není u konce. Mezi vedení společnosti a odbory musel vstoupit takzvaný zprostředkovatel z řad Ministerstva práce a sociálních věcí, který dnes oběma stranám předložil svůj návrh.

Bezvýsledné jednání mezi vedením OKD a zaměstnanci firmy trvá už čtrnáct měsíců. Obě strany mají o nové kolektivní smlouvě stále rozdílné představy. „My jsme oznámili, že potřebujeme na personálních nákladech ušetřit dvacet procent,“ oznámil mluvčí OKD Marek Síbrt. Odboráři ovšem s dvacetiprocentním poklesem mezd nesouhlasí. Původně požadovali pokles mezd o sedm procent, v posledním návrhu už ale nesouhlasí ani s těmi. Kromě zachování stávajících mezd a benefitů trvají i na pokračování těžby v Dole Paskov.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě začalo loni v srpnu. Patří tak mezi nejdelší v historii. „Smlouvu vyjednáváme na delší období, druhá okolnost je ta, že se výrazně změnilo tržní prostředí na trzích s uhlím,“ vysvětluje Marek Síbrt. „Porevolučně je to historicky nejdelší vyjednávání a domnívám se , že je to i nejtěžší vyjednávání,“ dodává předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Dnes krátce po poledni získaly obě strany sporu návrh kolektivní smlouvy od zprostředkovatele z Ministerstva práce a sociálních věcí. „Máme svolány všechny předsedy v rámci OKD. Celý návrh rozebereme, a pak poskytneme vyjádření,“ uvedl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. „My si ten návrh musíme prostudovat a předpokládám, že se s odborovými organizacemi setkáme v průběhu tohoto týdne,“ oznámil mluvčí OKD Marek Síbrt.

Obě strany věří, že se tentokrát dohodnou. Nová kolektivní smlouva by tak mohla být uzavřena nejpozději do konce listopadu.

Vydáno pod