Olomoucký kraj rozšiřuje počet podporovaných řemesel

Olomouc – Olomoucký kraj podpoří firmy v regionu, studenti dalších řemesel mohou začít pobírat učňovská stipendia. Kraj si slibuje zvýšení počtu kvalifikovaných pracovníků.

Podpora učňovských oborů v Olomouckém kraji běží již od roku 2010. V minulém školním roce kraj podpořil 1815 žáků ve 20 různých oblastech. Letos se počet podporovaných oborů rozšířil o tři, a to o obory jemný mechanik-optik, výrobce potravin a kominík.

„Stipendium je hrazeno z rozpočtu Olomouckého kraje a je určeno pro všechny žáky bez ohledu na typ zřizovatele školy," uvedl náměstek hejtmana Zdeněk Švec (KSČM). Aby žáci mohli stipendium získat, musí samozřejmě splňovat některá kritéria týkající se prospěchu a chování.

Kraj se snaží stipendii podpořit studium některých oborů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Učňovskými stipendii se Olomoucký kraj snaží podporovat obory, o které je na trhu práce zájem, ale školy a učiliště neopouští dostatečný počet absolventů. Krajští úředníci projekt průběžně konzultují s úřady práce i zaměstnavateli, kteří hledají kvalifikované pracovníky.

Kraj se snaží stipendii podpořit studium některých oborů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Žák podporovaného oboru dostává v prvním ročníku 300 korun měsíčně, ve druhém 400 korun a ve třetím 500 korun. Za vyznamenání na konci roku učeň také dostane stipendijní příspěvek 1500 korun v prvním ročníku, 2500 korun ve druhém a 5000 korun ve třetím ročníku.