Prostějov rozšíří zákaz pití na veřejnosti

Prostějov – Problém s opilci v ulicích Vrahovic chce radnice v Prostějově vyřešit zákazem pití alkoholu na veřejnosti. Návrh vyhlášky tento týden schválila městská rada, čeká se na souhlas zastupitelstva.

V některých částech Prostějova je už nyní konzumace alkoholu na veřejnosti zakázána. Nová vyhláška proto počítá se zákazem konzumace alkoholu na veřejném prostranství v ulici Vrahovická a v okolí večerky Bábinka, kde často postávaly opilé osoby.

isifa
Zdroj: ČT24/isifa/LN

„Na vedení města se obrátili obyvatelé Vrahovic, které obtěžují svým chováním konzumenti alkoholu u večerky ve Vrahovické ulici. Byli jsme upozorněni na nepřístojné chování opilých osob v této lokalitě. Mimo jiné se jedná o frekventovanou ulici jak na cestě do školy, tak školky," řekla náměstkyně prostějovského primátora Alena Rašková (ČSSD).

Město Prostějov svůj boj s alkoholem na veřejných prostranstvích začalo už v roce 2009. Pít se nesmí v přístřešcích a čekárnách městské hromadné dopravy, na zastávkách a nástupištích, na veřejně přístupných sportovištích, dětských hřištích či pískovištích a v okruhu 100 metrů od nich.

Zákaz popíjení na veřejnosti se týká pouze alkoholických nápojů.
Zdroj: ČT24

Mimoto se vyhláška týká i okolí škol, zdravotnických zařízení, zařízení sociálních služeb a několika vyjmenovaných lokalit, mezi kterými je například centrální náměstí T.G. Masaryka, okolní parky, nákupní centrum Haná i rybníky v Drozdovicích.

Lidem, kteří zákaz pití alkoholu na veřejnosti poruší, mohou strážníci městské policie na místě uložit pokutu až tisíc korun. Ve správním řízení pak za tento přestupek hrozí až třicetitisícová sankce.