Zoologická zahrada na Svatém Kopečku obnovila chov zubrů

Olomouc – Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce obnovila chov zubrů evropských. Ke dvojici zvířat tohoto přísně chráněného druhu, které už ZOO má, teď přibyla dlouho očekávaná samice Patria. Na Hanou přicestovala ze Slovenska. Zahrada si od nového přírůstku slibuje mláďata.

Rok a půl stará samička Patria dorazila do Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce včera vpodvečer. Přestože ještě ani zdaleka nedosahuje pro zubry obvyklé váhy, z dodávky jí musel pomoci vysokozdvižný vozík. Chovatelé pak zvíře nechali v přístřešku u výběhu, aby si zvyklo na nové prostředí.

Dnes už mohla Patria do výběhu, kde na ni čekal tříletý samec Bojen a dvouletá Rosemarie, kteří až dosud tvořili v ZOO základ obnoveného chovu zubrů. „Věnovali jsme se jim delší dobu před sedmadvaceti lety. Nicméně chov v podstatě ustal úhynem obou zvířat, která jsme zde měli,“ uvádí tisková mluvčí ZOO na Svatém Kopečku u Olomouce Iveta Gronská.

Od zubří trojice si chovatelé slibují nová mláďata. „Uvidíme, jak tohle soužití bude fungovat, ale věříme, že když má Bojen na výběr ze dvou nevěst, tak si některou zvolí,“ dodává Iveta Gronská.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Lov a devastace přirozeného prostředí přivedly zubry na hranici vymření. V přírodě byl tento přežvýkavec počátkem 20. století zcela vyhuben. V současnosti žije na světě na čtyři a půl tisíce jedinců. „Vyskytují se spíše v omezeném množství v oboře v Bělověžském pralese v Polsku. Jinak, v poslední době jsou určité tendence vysazovat zubry zpátky do naší české přírody,“ vysvětluje hlavní zooložka ZOO na Svatém Kopečku u Olomouce Libuše Veselá.

Zubr je největší evropský savec. Samci dosahují hmotnosti až kolem jedné tuny, samice pak o polovinu méně. Živí se trávou a větvemi stromů a keřů. Výběh se zubry je součástí safari, které zoologická zahrada otevřela teprve před nedávnem.