Moravskoslezskému kraji chybí zubaři

Moravskoslezský kraj – Zubní pohotovost v Moravskoslezském kraji se potýká s obrovským nárůstem pacientů. Lékaři tam za prvních devět měsíců letošního roku ošetřili o téměř tisíc lidí více, než za stejné období loni.

Většina pacientů, kteří musí navštívit jedinou noční pohotovost v kraji, tvrdí, že k zubaři nechodí, protože ho nemají. Zubní lékaři totiž odcházejí do důchodu a jejich ordinace často nikdo nepřebere. Například v Ostravě momentálně přijímá nové pacienty podle informací České stomatologické komory jediný lékař. „Zubní lékaři mají plno, nepřijímají,“ potvrzuje stomatoložka Blanka Chvílová.

Za jednu směnu ošetří lékaři na zubní pohotovosti v Ostravě minimálně 40 pacientů, o víkendu se jejich počet zdvojnásobuje. „V tomto roce máme ošetřeno zhruba už deset tisíc pacientů, což je meziroční nárůst o zhruba tisíc pacientů,“ informuje ředitel Městská nemocnice Ostrava Tomáš Nykel.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Na pohotovostní zubařské křeslo v ostravské Městské nemocnici stále častěji usedají i lidé ze sousedního Polska nebo Slovenska, kde je tato noční a víkendová pomoc mnohonásobně dražší. A přibývají i dětští pacienti.

Zubní pohotovost v Ostravě je jediná pro celý Moravskoslezský kraj. Zatímco loni se tady pravidelně střídalo sedm specialistů, v současnosti jich zde pracuje pouze pět. Zájem o noční práci totiž stomatologové nemají.