Zeman navrhl, aby byl Důl Paskov financován výnosem z bytů RPG

Praha – Prezident Miloš Zeman přišel s novým řešením situace na Dole Paskov. Firma RPG byty by podle něj měla postoupit 44 tisíc bývalých bytů OKD kraji. Z jejich výnosu by se pak financovalo prodloužení těžby do roku 2016. Prezident to řekl po schůzce s vedením OKD. Podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví Jana Sábela to ale nebude legislativně jednoduché. Zdůraznil, že společnost RPG Byty je z poloviny vlastněna Zdeňkem Bakalou, majitelem dalšího podílu je pak podnikatel Peter Kadás z Maďarska. Schůzka představitelů těžebních firem s předsedou vlády a prezidentem byla podle Miloše Zemana prvním krokem ke společnému řešení situace.

Prezident Miloš Zeman dnes přišel s novým řešením ohledně situace v Dole Paskov. Navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila 44 tisíc bývalých bytů OKD, nejlépe Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů, které podle Zemana činí zhruba 1,2 miliardy korun ročně, by se financovala útlumová těžba v Dole Paskov. „Navrhl jsem proto při dnešním jednání, aby společnost, která získala poněkud podivným způsobem tento bytový fond, postoupila tento bytový fond například Moravskoslezskému kraji a aby z výnosů tohoto bytového fondu byl do roku 2016 financován onen zmíněný útlumový program,“ uvedl Zeman.

Souhlasí s nim i premiér v demisi Jiří Rusnok. „Tato aktiva jsou velmi hodnotná, bylo by divné, kdyby nebyly zapojeny do té situace, do které se firma dostala,“ uvedl Jiří Rusnok v Událostech.

Odboráři chtějí spolupracovat s maďarskými kolegy

Podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví Jana Sábela ale takový postup nebude jednoduchý z legislativní stránky, i když tento názor s prezidentem sdílí. „Tak, jak pan Bakala vyvedl byty z OKD, tak by je měl vrátit zpátky,“ domnívá se. Chce zároveň, aby se do situace zapojil další minoritní vlastník RPG Peter Kadás. Kontaktovali proto odboráře v Maďarsku, aby začali spolupracovat.

Těžaři teď záměr zkoumají - připomínají ale, že byty a doly jsou dva odlišné podniky. „Je zapotřebí připomenout, že akciová společnost OKD a společnost RPG byty jsou dva zcela odlišné subjekty s odlišnou vlastnickou strukturou,“ uvedl mluvčí RPG byty Petr Handl.

RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala. RPG Byty patří do skupiny BXR, která vlastní Důl Paskov.

Zeman také poznamenal, že společnost NWR zaznamenala výrazný pohyb cen akcií na burze. „Ceny akcií této společnosti klesly na pět procent původní hodnoty, což nesvědčí o řádném hospodaření,“ konstatoval. Zeman také zdůraznil, že tuto schůzku chápe jako první krok při řešení společného problému. Dodal, že se chce s hornickými odboráři sejít příští týden osobně v Moravskoslezském kraji. 

Rusnok: Pracujeme na opatřeních, která posílí Moravskoslezský kraj

Premiér v demisi Jiří Rusnok uvedl, že dopady špatné ekonomické situace se koncentrují právě v Moravskoslezském kraji, zejména v ostravských a karvinských dolech, vzhledem k dramatickému poklesu cen uhlí. „Pracujeme na všech opatřeních, která mají posílit Moravskoslezský kraj, počínaje zvýšenými investicemi do sanace ekologických škod po přípravu větší kapacity v oblasti rekvalifikací a jak pomoci získat nové investory do Moravskoslezského kraje,“ uvedl premiér.

Rusnok prezidenta také informoval o záměru vlády najít v zahraničí strategického investora, který by pomohl vyřešit problém nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Kvůli hledání partnera se prý za hranice státu vypraví ministr průmyslu Jiří Cienciala. Investor by měl podnikat v takových segmentech, které by umožnily snadnou rekvalifikaci propuštěných horníků z dolu Paskov, uvedl Zeman.

Důl Paskov
Zdroj: ČT24/ČTK

Společnost OKD je připravena se státem dál jednat

Společnost OKD sice stále trvá na uzavření dolu v roce 2014, je ale připravena dál s vládou jednat. Plán na zachování těžby do roku 2016 bez finančního zapojení státu podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví Jana Sábela existuje. „Nevím, jak dalece je proveditelný, jak dalece k tomu přistoupí vlastníci a management NWR,“ podotkl. Sám by od státu požadoval zvýšenou ochranu nerostného bohatství. „Je to černé zlato občanů České republiky a tlak by měl být vyvíjen na vlastníky, aby pokračovali v těžbě, než se najde řešení,“ připomněl.

Pokud by se ale Důl Paskov přeci jen příští rok zavíral, bude Sábelovým cílem zajistit určitou sociální úroveň pro horníky. „Je to otázka předčasných důchodů, je to otázka toho, aby skončily dodavatelské firmy z Polska, aby mohli zaměstnanci dojíždět na OKD zdarma do práce na náklady OKD, a budou se hledat další řešení. A stejně nezabráníme tomu, že spousta zaměstnanců přijde o práci,“ dodal.

Firma New World Resources (NWR), které patří OKD, minulý týden oznámila, že kvůli nerentabilní těžbě zavře ke konci roku 2014 Důl Paskov. Zástupci státu vyzývají společnost, aby důl udržela v provozu déle. Podle představitelů NWR firma ročně na těžbě v Paskově tratí 1,5 miliardy korun. Předseda představenstva OKD Ján Fabián v neděli zopakoval, že firma nebude Paskov po roce 2014 provozovat, pokud by ho musela financovat sama.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)