Olomoucké ženy podceňují riziko rakoviny prsu

Olomouc - Ženy v Olomouckém kraji podceňují vyšetření mamografem. Zcela zbytečně tak riskují, že u nich nebude rakovina prsu včas odhalena. Zatímco v některých krajích dosahuje podíl vyšetřených žen až 70 procent, v olomouckém regionu je zájem o preventivní prohlídky v rámci celé České republiky nejnižší, na vyšetření chodí jen asi třetina z nich.

Více než stovka žen ročně zemře v Olomouckém kraji na rakovinu prsu. Přesto stále téměř dvě třetiny na mamografické vyšetření nechodí. „Většinou v tom je třeba obava, strach z toho, že by se tam mohlo něco najít,“ říká lékařka olomoucké fakultní nemocnice Lucie Veverková. Jen tady v loňském roce odhalili dvě stovky nových případů, dalších asi sedmdesát zaznamenali lékaři v nemocnici v Prostějově. Mamograf rakovinu prsu odhalí už v časném stádiu. Vyšetření na něm se podle lékařů není třeba bát.

Rakovina prsu postihuje v současné době stále častěji také mladší ženy. Ty sice na mamograf nemohou, lékaři je ale umí velmi přesně prohlédnout pomocí ultrazvuku.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Ženy v Olomouckém kraji ale nepřiměly k návštěvě mamocenter ani nejrůznější projekty zdravotních pojišťoven. Například snaha nalákat na vyšetření pacientky pod pětačtyřicet let se v regionu téměř minula účinkem. „V celé republice přišlo bezmála 10 tisíc klientek, v Olomouckém kraji za stejnou dobu jen 250,“ konstatuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Rakovina prsu patří k onemocněním, na která ženy nejčastěji umírají. Pokud ji ale lékaři odhalí včas, umí tuto nemoc úplně vyléčit.

Vydáno pod