Dobrovolní hasiči na Olomoucku dostanou šest milionů

Olomoucký kraj - Pomáhali při letošních záplavách, teď za to dobrovolní hasiči z Olomouckého kraje dostanou šest milionů korun. Peníze hejtmanství rozdělí mezi jednotky z téměř padesáti obcí v regionu. Peníze jsou určeny na financování oprav poškozené techniky, nákup ochranných pomůcek včetně přileb a obleků a pořízení člunů i oblečení do vody.

Desátého června letošního roku zasáhla Bílou Lhotu na Litovelsku blesková povodeň. Přívalová vlna smetla část arboreta, ucpala kanalizaci a zničila většinu místních silnic. Škoda jen na obecním majetku přesáhla milion a půl.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Jako první byli na místě zdejší dobrovolní hasiči. Pomáhali všude, kde bylo potřeba.

Zásah ale řádně prověřil letitou techniku. Stará stříkačka funguje už přes třicet let. Zacouvat s autem do stísněných prostor zbrojnice navíc není vůbec jednoduché.

Olomoucký kraj teď mezi dobrovolné hasiče, kteří pomáhali právě na Litovelsku nebo i v záplavami postižených Čechách, rozdělí šest milionů korun.

„Ta částka má být užita na opravy, respektive pořízení techniky, která byla zničená, ztracená nebo nějakým způsobem znehodnocená v rámci zásahů při povodních,“ uvedl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Olomoucký kraj se do vybavenosti jednotek dobrovolných hasičů snaží investovat pravidelně. Každý rok mezi ně rozděluje zhruba pět milionů korun, většinou právě na obnovu potřebného vybavení.

Kromě zastaralé techniky trápí dobrovolné hasiče taky nedostatek nových členů. V řadě obcí Olomouckého kraje proto dobrovolné jednotky zanikly.

Vydáno pod