Prostějov má nové centrum sportovní medicíny

Prostějov - Vrcholoví sportovci, ale i rekreačně sportující děti a dospělí nebo ti, kteří dlouho nic nedělali a chtějí se sportem začít – přesně pro ně  je nově otevřené centrum sportovní a preventivní medicíny v prostějovské nemocnici. Jedná se o jediné centrum svého druhu v Olomouckém kraji.

Zátěžový stroj, plošina, která pozná rozložení síly v nohách a celkovou stabilitu sportovce, nebo zařízení pro analýzu chodidel, to jsou přístroje, které sportovcům pomáhají zvýšit výkonnost, ale i odhalit zranění, o kterých třeba vůbec neměli tušení.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Do podobných center už roky chodí třeba i tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych. Oba počítají s tím, že služeb centra v Prostějově budou využívat.

„Já to obvykle využívám tak jednou za rok na fyzickou přípravu, abych zjistila, jak na tom jsem a na čem se musí pracovat,“ uvedla Petra Kvitová.

Centrum sportovní a preventivní medicíny je uprostřed areálu prostějovské nemocnice. Počítá se tedy s tím, že ho kromě sportovců využijí i pacienti.

Pomůže i lidem, kteří chtějí se sportem začít, ale pořádně neví, co pro ně bude nejlepší. Zájemce nejdřív prohlédne lékař, pak projde zátěžovými testy a výsledek s ním nakonec proberou lékaři i fyzioterapeuti.

Podle fyzioterapeutů totiž mnoho lidí končí se sportem jen chvíli poté, co začali. Většinou právě proto, že si zvolili sport, který pro ně vůbec není vhodný a tím pádem jim víc ubližuje, než prospívá.