Další čeští vojáci se chystají na půlroční misi do Afghánistánu

Přáslavice - Členové 73. tankového praporu v Přáslavicích u Olomouce právě skončili závěrečné cvičení a odletí v říjnu do Afganistánu. Působit budou v provincii Bagram severně od hlavního města Kábulu. Na podobnou misi jedou Češi poprvé.

Bránit budou největší vojenské letiště v Afghanistánu. Jednotku tvoří sto padesát mužů – tankistů, letců i průzkumníků. Na misi se připravovali půl roku.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Úkolem vojáků v této afghánské vesnici bylo odhalit materiál nebo osoby, které by chtěli ublížit koaličním jednotkám.

Podle specialistů budou mít ale Afghánci vždy navrch. Znají prostředí a umí dobře vyjednávat.

Rozběhla se uměle vytvořená bojová situace. Vojáci objevili dva hledané povstalce. Tak vypadá teorie, ale praxe je podle velitelů tvrdší. V Afghanistánu přijdou vojáci s místním obyvatelstvem do styku úplně běžně a čekají je často nebezpečné situace.

„Samozřejmě všechno se nacvičit nedá. Rozdíl je v kultuře a klimatických podmínkách, které jsou v České republice jiné,“ uvedl Libor Tesař, velitel jednotky.

I když se z Afghanistánu koaliční i americké jednotky pomalu stahují, armáda chystá ještě dvě podobné rotace. V příštích letech budou ale čeští vojáci zahraničí spíše opouštět.

Čeští příslušníci budou v provincii Bagram působit v rámci vojenské operace ISAF. Ta běží od roku 2003. V rámci této mise mají vojáci za úkol zajistit území proti bojům, tak aby mohla fungovat vláda.