Klientky pečovatelského domu zemřely kvůli závadě na kyslíkovém přístroji

Příbor - Požár domu s pečovatelkou službou v Příboře na Novojičínsku, při kterém letos v lednu zemřely dvě ženy a dalších pět lidí utrpělo zranění, zavinila závada na přístroji, který zajišťuje přísun kyslíku. Hasiči a kriminalisté vyloučili, že by za neštěstí byl někdo zodpovědný.

Příčina požáru nebyla hned zřejmá. Experti určili tři vyšetřovací verze. Zabývali se úmyslným založením požáru, nedbalostí či technickou závadou. První dvě možnosti ale postupně vyloučili.

„Třetí verze se potvrdila. Ohniskem požáru byl byt v třetím nadzemním podlaží. V tomto bytě zemřela čtyřiaosmdesátiletá žena. V dalším podlaží zemřela o dva roky starší žena. Nadýchala se zplodin stoupajících do jejího bytu,“ řekl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Potvrdil, že požár s největší pravděpodobností způsobila technická závada kyslíkového koncentrátoru - elektrického přístroje, který zajišťuje nemocným přísun doplňkového kyslíku.

Obyvatelka bytu, ve kterém začalo hořet, byla mrtvá na místě. Její sousedku dopravili zdravotníci do nemocnice ještě živou, tam ale zemřela. Ve vážném stavu byl také jeden muž. Další čtyři lidé se přiotrávili zplodinami.