Na preventivní prohlídky chodí k dětským zubním lékařům jen malá část předškoláků

Moravskoslezský kraj - Na preventivní prohlídky k zubaři chodí jen čtyřicet procent dětí v předškolním věku. Nové studie navíc ukázaly, že nejvíce se dětem zuby kazí mezi třetím a čtvrtým rokem. Prevenci mají v rukou výhradně rodiče, ti ovšem podle zdravotníků péči o chrup podceňují. Český červený kříž proto vyrazil do ulic s osvětou.

Strach z bolesti, to je u dětí největší důvod, proč se brání jít k zubaři. Odpor je ale třeba překonat. Každé čtvrté dítě v tomto věku už má totiž v ústech více než čtyři kazy.

v jedné ze tříd předškoláků pět dětí ještě vůbec u zubaře nebylo. Podle lékařů je to velká chyba.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

U malých pacientů je podle lékařů největším problémem kaz. Na zubech ho má podle statistik padesát procent českých dětí.

Každému dvanáctému předškolákovi musí doktor zub kvůli nenávratnému poškození vytrhnout. To naštěstí není případ malé Klárky. U zubaře byla dnes po dvou letech. Podle odborníků je to špatně.

„Pokud by to dítě chodilo pravidelně co půl roku, tak by k tolika problémům nedocházelo, děti jsou pak na prostředí zubní ordinace zvyklé,“ uvedla zubní lékařka Eva Hudečková.

Četnost prohlídek mají na starosti pouze rodiče. K častějším kontrolám proto nabádá i ministerstvo zdravotnictví.

Podle zubařů by měli na nutnost preventivních prohlídek upozorňovat ve větší míře pediatři. Pomohlo by i zařazení výuky čištění zubů do osnov školek.  

Vydáno pod