Do Kunína přijeli Laudonovi potomci

Kunín – Potomci slavného vojevůdce rakouské monarchie generála Gideona Laudona přijeli na zámek do Kunína. Ode dneška je tam totiž vůbec poprvé vystavena unikátní generálova knihovna, považovaná dlouho za ztracenou. Obsahuje desítky jedinečných barokních knih a vojenských plánů.

Potomky slavného vojevůdce i českou šlechtu přivítali na zámku vojáci z císařsko-královského pluku. Bankéř Gideon Erns Laudon se jmenuje stejně, jako jeho prapředek. Maxmilián je historikem umění. Oba žijí ve Vídni a jak tvrdí, nikdo další z rodiny se po prapředkovi nedal na vojenskou dráhu. Vojákem se z Laudonovým potomků nikdo nestal, typický rodový rys jim ale ve tvářích zůstal – velký nos.

Generál Laudon začal svou kariéru pod ruskou carevnou, později se dostal do Rakouské armády i do Čech. Právě tady začal zakládat jedinečnou knihovnu. Jsou v ní stovky knih a tisíce plánů bitev i vzácné mapy, které kreslili důstojníci Laudonova pěšího pluku. „Z těch unikátů bych upozornil na vojenské příručky maršála Laudona, které si osobně podepisoval. Jsou to i věcí o zahradničení, protože to byla velká záliba maršála na zámku Hasrdorf u Vídně,“ nechal se slyšet kastelán zámku Kunín Jaroslav Zezulčík.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Mezi stovkami knih je i Korán. Laudon studoval náboženství Turků, úhlavních nepřátel Rakouska. Porazil je u Bělehradu a donutil podepsat mírovou smlouvu rok před svou smrtí v roce 1790.

Vydáno pod