Brány historických staveb se v Olomouci otevřou v rámci Dnů evropského dědictví

Olomouc - Památky v novém světle - tak zní motto letošního ročníku Dnů evropského dědictví. Slavnostní zahájení už tradiční akce, v rámci které se lidem vždy na začátku září otevírají brány historických staveb, tentokrát padlo na Olomouc. Město připravilo koncerty, prohlídky významných budov, výstavy a především světelnou show. V hlavní roli se představí třeba radnice a sloup Nejsvětější Trojice.

Jsou to týdny příprav na papíře. Přímo na Horním náměstní v Olomouci pak hodiny hledání míst, kudy je třeba protáhnout kabely a kam je nezbytné nainstalovat desítky svítidel tak, aby památky v novém světle skutečně vynikly.

Sloup Nejsvětější Trojice byl pro autory osvětlení opravdový oříšek. Bylo nutné, aby postupovali maximálně opatrně. Památku, která je od roku 2001 zapsaná na seznamu UNESCO, nesměli poničit.

Jen u sloupu Nejsvětější Trojice trvala instalace světel tři hodiny. Dalších třiadvacet hodin je pak technici programovali.

Ještě složitější světelné efekty se pak objevily na stěně budovy radnice.

Slavnostní nasvícení památek je součástí Dnů evropského dědictví. Olomouc, která v tajném hlasování získala možnost uspořádat národní zahájení této akce, vsadila právě na propojení historie s novodobou technologií. Lidé se tady dostanou do šedesáti církevních, vojenských i moderních staveb.

„Především to jsou památky, které jsou veřejnosti běžně nepřístupné, nebo dokonce zcela uzavřené,“ uvedla Květa Vitvarová, tajemnice Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

V České republice se ke Dnům evropského dědictví připojilo více než jedenáct set památek. Pro návštěvníky jejich zástupci připravili na šest set šedesát akcí.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod