Olomoucká zoo se raduje z nově narozených lvů berberských

Olomouc - Dvě mláďata vzácného lva berberského, kterého lidé ve volné přírodě vyhubili, se v srpnu narodila v zoologické zahradě v Olomouci. Jsou to samečci. Chovatelům dělají radost, jsou zdravá a rychle přibývají na váze. Zahrada na Svatém Kopečku je jednou ze tří v Evropě, kde se tito lvi rozmnožují. Matka novrozeňat Lilly rodila už potřetí.

„Je to jeden z velkých chovatelských úspěchů v naší zahrady. Mláďata se podobají těm loňským - Bartovi a Napoleonovi, a to i povahově. Jsou však na tom lépe. Rychleji přibývají, protože matka má hodně mléka,“ řekla ošetřovatelka Dana Reisigová.

Lvi Tery a Basty se narodili 11. srpna. První z mláďat přišlo na svět předčasně, přímo ve výběhu. Starší sourozence pak museli ošetřovatelé na čas od zbytku rodiny oddělit. „Lvi jsou jediné kočkovité šelmy, které mohou být ve skupině spolu. Lev se podílí na výchově mláďat stejně jako matka. Starší roční lvíčata jsme však museli přestěhovat. Malý Bart se totiž snažil první narozené lvíče tahat, přenášet a zkoušet se o ně starat. To by ale asi nedopadlo dobře,“ řekla ošetřovatelka.

Zasloužilá matka se podle ošetřovatelů stará o své potomky vzorně. Vyrůstala přitom v nezvyklých podmínkách, staral se o ni člověk a fenka labradora.

Lvi berberští jsou vzácným poddruhem lva. Rozmnožují se jen zřídka, v Evropě jen ve třech zoologických zahradách. Kromě svatokopecké zoo se jim daří také ve dvou zahradách v Německu. Olomoucká zoo chová tyto lvy od roku 1979. Od roku 1995 se tam narodilo celkem devatenáct mláďat. V současné době tam žije osm jedinců.

Lvi berberští žili volně v drsné krajině pohoří Atlas v severní Africe. Na začátku minulého století je lidé vyhubili. Zachovalo se jen několik desítek šelem ve lvinci marockých králů. Za skutečně berberské odborníci považují jen ty lvy, jejichž původ je prokazatelný a sahá právě do marockého lvince.

Vydáno pod