Rekonstrukce prostějovské radnice se komplikuje

Prostějov - Rekonstrukce prostějovské radnice stále přináší nová nepříjemná překvapení. Teď radní zjistili, že část pozemku, kam zasahuje hlavní radniční dvůr, vůbec nepatří městu. To ho musí od soukromého vlastníka odkoupit. Kvůli tomu, že je budova stará, prodražila se její oprava už o deset milionů korun a suma ještě pravděpodobně poroste.

Kuriozitu odhalil geometrický plán. Osm metrů čtverečních, které město dlouhodobě využívá, mu vůbec nepatří. Vedení města se s vlastníkem dohodlo na sumě kolem dvaceti tisíc. Jenže to je spíš úsměvná drobnost. Budova radnice totiž s rozpočtem města zahýbala už dřív, a to mnohem citelněji.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Nejvíc se prodražila rekonstrukce části radnice, kde jsou původní jen svislé zdi. Všechny stropy a podlahy se musely vyměnit.

„Podlahář, který to připravoval, si položil láhev s vodou vedle sebe a ona se mu začala kutálet doprostřed místnosti. Tak zjistili, že podlaha je prohnutá,“ komentoval komplikace rekonstrukce budovy náměstek primátora Prostějova Zdeněk Fišer. 

Trámy byly úplně ztrouchnivělé a řemeslníci je museli kompletně vyměnit. Dřevo nahradily ocelové nosníky a železobetonová deska.

Teď začala poslední etapa rekonstrukce – oprava fasády a střechy. I tady cena ještě poroste.

Celková suma za rekonstrukci tak nejspíš překročí šedesát milionům korun. Původní odhad byl přitom maximálně padesát.