Osud Přednádraží nám není lhostejný, říká obvod a chce jít do dražby

Ostrava - Moravská Ostrava a Přívoz chce jednat s vedením města o možnosti zapojení do elektronické dražby pozemků v lokalitě Přednádraží, z něhož se během uplynulého roku muselo vystěhovat přibližně dvě stě lidí. „Tato lokalitě je vnímána jako sociálně vyloučená a obvodu není lhostejný její další osud po dražbě,“ uvedla mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková.

Mluvčí odala, že zatím není vůbec jasné, jak by obvod případně oblast využil. „Nemáme zatím žádný konkrétní záměr, ale nechceme, aby tam vznikly ubytovny, případně ghetto s problémy s tím spojené. Chceme jednat o odkoupení nemovitostí,“ vysvětlila Pondělíčková.

Radní městského obvodu oslovili primátora Petra Kajnara se žádostí o setkání, na které by probrali možnost účasti města na dražbě. Ta má být 30. září, vyvolávací cena je milion a čtyřicet osm tisíc korun. „Na schůzce si chceme ujasnit, zda by bylo vhodné, aby se město nebo obvod dražby účastnily,“ doplnila mluvčí.

Zadlužený majitel Oldřich Roztočil vyjádřil velké překvapení. „Postup úřadů v této věci je od začátku nestandardní a moje firma má problémy v důsledku toho. To, že teď uvažují o účasti na držbě, považuji za skandální. Všechny strany tvrdily, že o domy zájem nemají a nikdy mít nebudou,“ řekl Roztočil.Tvrdil, že se snaží dražbu odvrátit a začít budovat v oblasti sociální bydlení.

Problematická situace v Přednádraží trvá od loňského léta, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé musejí domy opustit, protože jsou nebezpečné. Řada z nich to odmítala a ve spolupráci s neziskovými organizacemi usilovala o záchranu bloku domů. Obyvatelé boj nakonec vzdali, poslední se odstěhovali letos v červenci. V místě zůstaly zdevastované domy, z nichž zloději odnesli prakticky vše, co bylo možné zpeněžit.