Před rokem zemřela první oběť alkoholové mafie

Ostrava – Přesně před rokem začali umírat lidé, kteří pili pančovaný alkohol obsahující životu nebezpečné množství metanolu. První obětí byl dvaašedesátiletý muž z Havířova, zemřel 3. září. Od té doby se otrávilo čtyřicet sedm lidí.

Co do počtu mrtvých je metanolová kauza druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Více životů si vyžádaly jen povodně v roce 1997.

Série otrav alkoholickými nápoji obsahujícími metanol začala na severu Moravy. Vzápětí se rozšířila i do dalších krajů a tři oběti zřejmě měla i v polském příhraničí.

Vláda na situaci reagovala nejprve přechodným zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Vzápětí zakázalo ministerstvo zdravotnictví prodej lihovin s obsahem alkoholu od dvaceti procent na celém území Česka.

Skoro padesát lidí zemřelo, dalších zhruba osmdesát konzumentů mělo zdravotní problémy, přičemž řada z nich si ponese doživotní následky, například slepotu.

Soudy už potrestaly za distribuci jedovatého alkoholu několik lidí. Dosud rozhodovaly v méně závažných případech. Hlavní větev metanolové mafie na proces teprve čeká.

Otravy metylalkoholem se v posledních letech objevily i v dalších evropských zemích. Například v září 2001 si podomácku vyrobená pálenka v estonském městě Pärnu a okolí vyžádala šedesát osm životů.

Vydáno pod