Dražba pozemků v ostravském Přednádraží bude na konci září

Ostrava - Elektronická dražba pozemků v ostravském ghettu Přednádraží, z něhož se během uplynulého roku muselo vystěhovat přibližně 200 lidí, se bude konat 30. září. Začne hodinu po poledni. Nejnižší podání bylo stanoveno na jeden milion čtyřicet osm tisíc korun. Dražba byla nařízená kvůli dluhům společnosti majitele nemovitostí Oldřicha Roztočila - Domy Přednádraží, s.r.o.

„Očekává se, že nový vlastník nemovitostí může pomoci vyřešit komplikovaný stav v lokalitě a zajistit její kvalitnější využití,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory České republiky Petra Báčová. Připomněla, že znalec v posudku stanovil cenu nemovitostí na zhruba milion a šest set tisíc korun a nejnižší podání podle zákona činí dvě třetiny výsledné ceny.

„Podle znaleckého posudku tvoří dražené pozemky souvislý a funkční celek, který nelze rozdělovat. Zdevastovaných domů se posudek netýká, protože na ně buď byl vydán demoliční výměr, nebo jsou v natolik zchátralém stavu, že znalec musel ustoupit od jejich ocenění,“ vysvětlila Báčová.

Dražby se mohou účastnit registrovaní zájemci, kteří složí jistinu tři sta tisíc korun. „Jednání probíhá, dokud dražitelé přihazují. Pokud tedy někdo v posledních pěti minutách před druhou hodinou, na kdy je nastaveno ukončení dražby, učiní podání, má se za to, že dražitelé stále přihazují, dražba pokračuje a okamžik jejího skončení se posouvá o pět minut,“ vysvětlila Báčová. Pokud od posledního podání uplyne pět minut bez dalšího příhozu, dražba končí.

Podle Centrální evidence exekucí jsou proti společnosti Domy Přednádraží vedeny celkem tři exekuce. „Lze tedy předpokládat, že výtěžek dražby bude rozdělen mezi více pohledávek většího počtu věřitelů. Své pohledávky mohou věřitelé přihlásit do 27. září,“ doplnila Báčová.

Problematická situace v Přednádraží trvá od loňského léta, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé musejí domy opustit, protože jsou nebezpečné. Řada z nich to odmítala a ve spolupráci s neziskovými organizacemi usilovala o záchranu lokality. Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali letos v červenci. V místě zůstaly zdevastované domy, z nichž zloději odnesli vše, co bylo možné zpeněžit.