ČSSD má problém, její členové podali na stranu už pět žalob

Olomouc - Sociální demokracie čelí v posledních dnech návalu soudních žalob z řad vlastních straníků. Členové ČSSD jich podali k soudu pět, zřejmě v souvislosti s volbami. Kromě toho napadli i dvě krajské kandidátky - v Olomouckém a v Moravskoslezském kraji. Vedení ČSSD míří kvůli sporům na jednání do Ostravy, o situaci ve straně bude jednat i o víkendu. „Budeme se snažit najít takové řešení, aby sociální demokracie na severní Moravě měla i přes tento kotrmelec šanci významným způsobem vyhrát parlametní volby,“ řekl ČT místopředseda Michal Hašek.

Šest členů sociální demokracie z Mohelnice dnes napadlo u soudu stranickou kandidátku ČSSD v Olomouckém kraji. Tvrdí, že z ní byli bezdůvodně vyřazeni. Soud proto žádají o předběžné opatření, které má zabránit podáni listiny krajskému úřadu. Chtějí prý poukázat na to, že při sestavování kandidátky porušilo krajské vedení strany stanovy a demokratické principy. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná uvedla, že ve věci už bylo rozhodnuto. Verdikt bude zveřejněn v nejbližší době: po jeho doručení účastníkům sporu.

Skupinu zastupuje právník Pavel Němec, který byl dříve z ČSSD vyloučen. Stranický výbor v Mohelnici podle něj řádně navrhl své kandidáty, kteří byli na úrovni okresního výboru v Šumperku na soupisku zařazeni. Krajský výkonný výbor v Olomouci je ale podle Němce zcela neodůvodněně vyřadil. Právník tvrdí, že jeden orgán nemůže členy takto diskriminovat. Podle šéfa krajské organizace Jiřího Zemánka ale krajský výkonný výbor sestavil kandidátní listinu na základě návrhů z okresních výkonných výborů. Veškeré personální volby byly tajné. Pro kandidátní listinu byl ale vyčleněn jen určitý počet míst pro jednotlivé okresy Olomouckého kraje.

Zaorálek: Kajnar mě zklamal

Ve čtvrtek se spolu s dalšími dvěma straníky obrátil na soud i ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Kajnar je předsedou krajské organizace ČSSD v Moravskoslezském kraji, na kandidátce pro předčasné volby ale také chybí. Podle informací deníku Insider u soudu napadl to, že nebyl ostravským sdružením pro říjnové předčasné volby navržen. Po neúspěchu ve stranických primárkách v Ostravě se navíc následně neprosadil ani na krajské úrovni. Spolustraníci argumentovali tím, že se o dění na radnici, kterou vede, zajímá policie.

Petr Kajnar
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Místopředsedu strany Lubomíra Zaorálka, který je zároveň lídrem kandidátky v Moravskoslezském kraji, postup Kajnara nepříjemně překvapil. „Chtěl jsem, aby byl součástí kandidátky, na kraji ale k dohodě nedošlo,“ řekl ČT. Kajnara se podle svých slov poté snažil přemluvit, aby se na soud neobracel: „Doufal jsem, že jsem ho přesvědčil, ale nakonec se ukázalo, že ne. To je pro mě určité zklamání. Jsou to věci, které bychom si měli vyřešit sami, nemá cenu tím obtěžovat soudy.“

Hašek: Kandidátky by měly sestavovat politické strany, nikoliv soudci

„Je evidentní, že je to nepříjemná věc, která si ze strany sociální demokracie vyžaduje rychlé řešení,“ řekl České televizi místopředseda ČSSD Michal Hašek. O víkendu proto podle něj bude probíhat celá řada jednání, kde se strana pokusí situaci vyřešit. Sestavování kandidátek a s tím spojené problémy by se ale podle Haška měly nejprve řešit uvnitř strany. „Například kdyby pan Kajnar nejprve oslovil vedení strany a přijel do Prahy na grémium, to se nestalo… Kandidátky by měly sestavovat politické strany, nikoliv soudci v soudních síních,“ poznamenal.

Předseda strany Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že ČSSD při sestavování kandidátek postupovala podle stanov a zákona. Bývalý šéf poslanců Jeroným Tejc chce jednat a vyřešit vše smírnou cestou.

Michal Hašek: „Pokud se stane národním sportem, že lidé uvnitř jakýchkoliv politických stran najednou začnou torpédovat mimořádné volby tím, že se tady objeví desítky žalob, tak je to docela precedens… Pokud někdo neuspěje ve vnitrostranických primárkách a přenáší celý problém před soudy, to nepovažuji za normální. Nemělo by to zamořit předvolební kampaň.“

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov vidí za spory, to, co je podle něj už dlouho zahnízděno téměř ve všech českých parlamentních stranách: „Je to důsledek toho, jak se u nás vykládá politika – jako místo, kam se chodí nahrabat, jako nejpřímější výtah k moci, vlivu a penězům. Dochází pak k tak absurdním věcem, jaké nyní pozorujeme v sociální demokracii. Stranu to v každém případě velmi poškodí.“ Situace ve straně podle Mitrofanova nahrává těm politickým silám, které si nepřály dominantní vítězství ČSSD ve volbách, konkrétně zmínil především Zemanovce.

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo potom upozorňuje na to, že žaloby stranu s ambicí vyhrát volby celorepublikově poškozují. „Krok primátora Kajnara je nepochopitelný a vypadá jako pokus o sabotáž,“ uvedl Šídlo. „Na druhou stranu, Kajnar je primátor třetího největšího města v zemi, navíc ve volebním obvodu, který je pro sociální demokraty úplně nejdůležitější, jako je Praha pro pravici. Pro vedení sociální demokracie není dobrá situace, pokud nemáte úspěšného primátora na kandidátce na severní Moravě.“

Vydáno pod