Na Libavé soutěžili armádní průzkumníci

Libavá - Rozlehlé pláně a lesy vojenského výcvikového tábora Libavá na Olomoucku obsadili průzkumníci z celé země. Od pondělí tady v soutěži vojenských hlídek poměřovalo svoje síly devatenáct družstev. Vojáci v průběhu čtyř dnů překonali devadesát kilometrů s více než dvaceti kily na zádech, u toho plnili úkoly podobné těm, které mají na vojenských misích.

Teplota vody byla šestnáct stupňů, šířka vodní nádrže šedesát metrů, hloubka čtyři a půl. Úkolem v této disciplíně je dostat se co nejrychleji na druhý břeh. Každé družstvo volilo jinou taktiku. Někteří vojáci se svlékli do trenek a oblečení házeli do igelitových pytlů, jiní se pustili do vody i v kanadách.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Posledním úkolem byla přeprava zraněného. Hlídka musela jednoho ze svých kolegů přenést na nosítkách do stanoviště vzdáleného více než půl kilometru.

„Na našich vojácích je vidět, že jsou připraveni do velkých zátěží a myslím si, že si zaslouží náš obrovský obdiv, protože po třech dnech jsou jejich výkony úžasné,“ Ján Gurník, velitel Pozemních sil.

Do cíle dorazilo čtrnáct z devatenácti hlídek. Vojáci odpadávali hlavně kvůli lehčím zraněním.

„Je to týmový závod, takže většinou museli čekat na toho nejslabšího nebo mu pomoct, protože po čtyřech dnech už se únava projevuje intenzivněji,“ komentoval soutěž Petr Šiler, tiskový a informační důstojník.

Vlastimil Kučera má za sebou mise v Iráku, Kosovu nebo v Bosně. Přiznává, že zkušenosti ze závodu v misích určitě zúročí. A že soutěž byla často fyzicky náročnější.

Závod se letos konal už popáté. Kromě úkolů se museli vojáci vypořádat i s nedostatkem spánku. V noci často spali jen dvě hodiny.