Oběti trestných činů mají nová práva

Ostrava - Nový zákon o obětech trestných činů přiznává lidem, kteří čelili závažnému kriminálnímu chování, celou řadu práv a především důstojnost. Platí od 1. srpna tohoto roku a Česká republika je první evropskou zemí, kde je o oběti takto postaráno. Teď se se zákonem učí v praxi zacházet policisté, advokáti, lékaři i pracovníci neziskovek.

Sabina Šrámková z Ostravy se loni na jaře stala obětí loupežného přepadení. Šlo o mobilní telefon. Tři muži ji přepadli v plné tramvaji. Nejvíc ji trápí, že jí nikdo nepomohl.

„Lidé si asi nevšimli, nevím. Ten člověk se mnou přetahoval na zastávce, tramvaj tam ještě stála a nikdo nic neudělal,“ uvedla Sabina Šrámková.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Sabina se s přepadením vyrovnala. Zejména u sexuálních nebo závažných násilných zločinů ale oběti své trauma často nesou po celý život. Vyšetřování i soudní líčení je může deptat podruhé. Proto čin často ani nehlásí.

Každoročně je v České republice spácháno přes osmnáct tisíc násilných trestných činů. Obětí je ještě mnohonásobně více. Události totiž změní život i jejich rodinám a blízkým.

Mezi zvlášť zranitelné oběti patří děti, hendikepovaní, oběti obchodu s lidmi i sexuálních a násilných zločinů. Teď mají celou řadu nových práv. Důležitou novinkou je možnost brát si sebou důvěrníka, doposud oběti čelily trestnímu řízení samy.

„Do těchto zásad se podařilo dát povinnost, aby oběti byly respektovány. Jsou to osoby, které trestný čin nespáchaly. Mají řadu práv a orgány činné v trestním řízení by měly tedy podle těch zásad přispět k tomu, aby svá práva mohla každá osoba plně uplatnit,“ uvedla Petra Vitoušová, ředitelka Bílého kruhu bezpečí.

Ostatní evropské země musí podle směrnice Evropské Rady přijmout podobný zákon nebo změnit trestní řád tak, aby obětem vycházel vstříc, do roku 2017.