Ostrava má jasno o majiteli kanalizace v Přednádraží. Soudit se nebude

Ostrava - Ostrava stáhla žalobu na určení vlastnictví kanalizace v lokalitě Přednádraží. Primátor Petr Kajnar řekl, že město má dostatek důkazů, že vlastníkem je společnost majitele objektů Oldřicha Roztočila - Domy Přednádraží s.r.o. Roztočil reagoval prohlášením, že město lže. Žalobu prý stáhlo jen proto, aby se skutečný vlastník kanalizace nezjistil.

Právě nefunkční kanalizace, o jejímž vlastnictví se vedou spory, byla jedním z hlavních zdrojů problémů v Přednádraží, kde ještě loni v létě žilo okolo dvou set lidí. Stavební úřad loni rozhodl, že obyvatelé musejí domy opustit, protože bydlení v nich je nebezpečné. Řada obyvatel to odmítala a ve spolupráci s neziskovými organizacemi usilovala o záchranu lokality. Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali letos v červenci. V místě zůstaly zdevastované domy, z nichž zloději odnesli prakticky vše, co bylo možné zpeněžit.

„Odbor ochrany vod a půdy dovolil nahlédnout do dokumentů, které souvisí s prodejem předmětných nemovitostí mezi firmou Toba a Domy Přednádraží. V dokumentaci je jasně uvedeno, že se jedná o přípojky, které nemají charakter veřejné kanalizace a byly součástí prodeje nebo majetkového převodu mezi firmou Toba a Domy Přednádraží,“ vysvětlil Kajnar, proč město nemá pochybnosti o tom, že jde o Roztočilův majetek.

Roztočil to však odmítá. „Je to nehorázná lež. Na soudní jednání jsem čekal, mělo být už v září. Jsem přesvědčený, že to stáhli jen proto, aby se neprokázalo, že ta kanalizace moje není,“ řekl.

Soud jako nezávislá instituce mohl podle Roztočila jednoznačně říci, komu kanalizace patří. „Každý právník vám potvrdí, že kanalizace, ať už pro veřejnou potřebu nebo kanalizační přípojka, je samostatné vodní dílo, tudíž mu náleží samostatná kupní smlouva nebo smlouva o převodu vlastnictví. Žádná taková smlouva neexistuje,“ řekl Roztočil. Trvá na tom, že od společnosti Toba kupoval pouze domy a pozemky, nikoliv kanalizaci. Roztočil zvažuje, že žalobu na určení vlastnictví podá sám.

Přednádraží zřejmě skončí kvůli dluhům majitele v dražbě. Znalec odhadl cenu několika zchátralých objektů na zhruba 1,57 milionu korun, nejnižší podání v dražbě bude 1,05 milionu. Mluvčí Exekutorské komory České republiky Petra Báčová dnes řekla, že dražební vyhláška zatím vydána nebyla a nebyl tak stanoven termín dražby. Předpokládá však, že bude zveřejněn do konce tohoto týdne. U většiny domů v Přednádraží byla už dříve nařízena demolice.