Kraj rozděluje peníze na nové kotle

Moravskoslezský kraj – Sto šedesát milionů korun, tolik peněz už dostali lidé v Moravskoslezském kraji jako takzvanou „kotlíkovou dotaci“. Do právě probíhající výzvy se přihlásilo už pět set lidí. Většinou ale těch, kteří chtějí topit tuhými palivy. Kraj proto připravil další zvýhodnění pro všechny, kteří budou topit plynem. Ten je k ovzduší ještě šetrnější.

Domácnosti v kraji vypustí už v příštím roce do ovzduší o tři sta tun prachu méně. Využili takzvanou „kotlíkovou dotaci“ a koupili si nové zařízení.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Čtyři sta padesát kotlů na tuhá paliva ku třiceti pěti na plyn, to je bilance, ukazující jaká zařízení kupují lidé nejvíce. Provoz těch na plyn patří mezi nejdražší. Plynový kotel proto už dříve zrušil i Vladimír Burda z Radvanic.

„Spočítal jsem si, že plyn je příliš drahý a přešel jsem na tepelné čerpadlo,“ uvedl Vladimír Burda.

Kraj chce přístup lidí změnit a všechny, kteří si pořídí kotel plynový ještě víc podpořit.

„Připravili jsme mimo jiné balíček výhod, který obnáší slevu na kondenzační kotel,“ uvedl Tomáš Varcop, člen představenstva plynárenské společnosti.

O příspěvek na kotel mohou lidé v kraji žádat už počtvrté. Čas mají do konce listopadu. Nejaktivnější jsou zatím obyvatelé Bruntálu, Krnova, Ostravy a Frýdku-Místku

Černý kouř vadí samotným obyvatelům jednotlivých městských částí. Například v Bartovicích funguje každý rok tzv. komínová hlídka.

Na kontroly do domácností, které už kotle vyměnili, se chystá i krajský úřad. Na první z nich vyrazí už v září.