Vodohospodáři napouštějí plumlovskou přehradu

Plumlov - Po čtyřech letech začnou vodohospodáři znovu napouštět plumlovskou přehradu. Oprava hráze spěje do finiše a i srážedla fosforu, která mají zajistit vodu bez sinic, fungují. Hladina bude stoupat podle toho, jak moc bude pršet a kolik vody poteče v přítocích. Rekonstrukce vyšla na zhruba tři sta milionů korun. Podle vodohospodářů ale nebude potřeba na přehradě nic opravovat příštích padesát let.

V září 2009 vodohospodáři začali kvůli sinicím vypouštět přehradu, bylo to poprvé od roku 1936. Odhadli, že bez vody zůstane přehrada rok a půl. Tak dlouho ale nakonec trvalo jen samotné vypouštění a první bagry na dno vyjely až v prosinci 2010. Vytěžily na dvě stě dvacet tisíc kubíků nánosů. V dubnu 2011 se pak vodohospodářům podařilo sehnat peníze na opravu hráze.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce hráze spěje do finiše, za tři týdny by měla být hotová. Teď je ještě potřeba posekat trávu a zlikvidovat keře, které za tři roky na dně nádrže vyrostly.

Vodohospodáři doufají, že přehrada by měla být kompletně napuštěná nejpozději příští sezonu.

Spousta podnikatelů v okolí přehrady zkrachovala. Ti, co se udrželi, jsou většinou zadlužení. Například restaurace Panel, která je kousek od hráze má poslední čtyři roky prázdno. Lidé jsou často skeptičtí, slibům vodohospodářů nevěří.

S vidinou plné přehrady se ale do obce vrací dobrá nálada.

„Určitě by bylo vhodné spravit i silnici okolo, protože by bylo super, kdyby tam mohli jezdit lidi na kole,“ komentoval dění kolem prací jeden z obyvatel Plumlova.

A právě to má starosta Plumlova v plánu. Okolo přehrady by měla vzniknout naučná stezka, kterou budou moct využívat i cyklisti nebo bruslaři a v zimě běžkaři.

Pomoct by měla i čtyři srážedla fosforu, která zbaví vodu živin pro sinice, a mokřady, které pomůžou přirozenému čištění vody.